UPDATE. Dezastru ecologic. Oile moarte de pe nava răsturnată în Portul Midia, descoperite într-o groapă din județul Tulcea. Imagini șocante

0
6702

Imagini îngrozitoare: oile înecate după eșuarea navei Queen Hind, au fost descoperite într-o groapă pe raza localității Smârdan din județul Tulcea. Este vorba despre miile de oi care au murit după ce nava respectivă s-a răsturnat în Portul Midia.

Ancheta deschisă după incidentul de la sfârșitul anului 2019 a scos la iveală locul în care au fost depuse cadavrele mai multor animale moarte, aflate pe nava Queen Hind.

Vorbim despre un adevărat dezastru ecologic. De precizat că o societate, SC Cazacioc & Co SRL, avea ca responsabilitate să incinereze cadavrele, însă acestea au fost descoperite îngropate. Mai pe românește, firma aceasta a încasat bani mulți pentru incinerare, dar reprezentanții acesteia au preferat să se descotorosească de cadavrele oilor îngropându-le într-o zonă mlăștinoasă, după cum se poate observa în imagini. Din această cauză, conform măsurătorilor realizate acum, în cadrul anchetei, valorile pentru antrax depășesc cu 300% limita admisă.

Vă avertizăm că urmează imagini șocante

Vestea navei cu 14.600 de oi – majoritatea berbeci – care s-a scufundat în portul Midia, pe 24 noiembrie 2019, a făcut înconjurul lumii la vremea respectivă. Nava Queen Hind  plecase către Jeddah, Arabia Saudită, dar s-a răsturnat după ce a parcurs doar 500 de metri pe apă. 

Unul dintre cei 22 de marinari sirieni a căzut în apă, dar a fost repede salvat de autoritățile portuare și de pilotul român de pe navă.

Cauzele scufundării nu se știau, la acel moment, dar ipoteze erau multe. Că nava era prea veche; că pe ea ar fi fost înghesuite, de fapt, cu 5.000 mai multe oi, care s-ar fi speriat și s-ar fi deplasat într-o parte; că a pornit oricum înclinată, pentru că pe puntea superioară erau sute de tone de furaje care n-aveau ce căuta acolo, ci la bază; că comandantul era nou pe navă și neexperimentat.

UPDATE. Instituția Prefectului – Județul Tulcea a convocat un Comitet Local pentru Combaterea Bolilor. Vor participa reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea și ai Gărzii de Mediu Tulcea.

În cauză s-a deschis o anchetă pe rol, coordonată de Parchetul Curții de Apel Constanța.

UPDATE2. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a pus în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare, în două locaţii situate pe raza localităţii Măcin, judeţ Tulcea. În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia.

În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate. 

Cercetările continuă, cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului (art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005) şi regimul deşeurilor ( art. 63, alin.1,lit. b din Legea nr. 211/2011).

Daniel ALBU, Valentin ISPAS

Citește și: Mii de leșuri de animale din epava Queen Hind, incinerate la 160 de km de Constanța. Jandarmii au asigurat paza transporturilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.