Dezastru pentru bugetul local! Primăria Pantelimon trebuie să returneze 470.000 de lei firmei care deţine parcul de eoliene

0
406

Primăria și Consiliul Local al comunei constănțene Pantelimon au pierdut procesul, în primă instanță, cu firma care deține turbinele eoliene aflate pe raza comunei, în contextul modificărilor fiscale cu privire la impozitele pe clădiri.

Primăria Pantelimon este bună de plată, potrivit unei hotărâri judecătorești de miercuri, 27 octombrie. Potrivit acesteia, societatea N.E.G. Project 1 SRL, cu sediul în București, a atacat în instanță, pe contencios administrativ, o decizie de impunere prin care administrația publică locală a obligat-o să achite suma de 441.135,65 lei, cu titlu de impozit pe clădiri, în urma controlului fiscal din în anul 2018. Pe lângă această sumă, societatea a trebuit să achite primăriei Pantelimon și suma de 18.467,63 lei, sub formă de obligații de plată accesorii pentru perioada 01.01.2018-13.06.2018.

Odată ce acțiunea a fost dezbătută în instanță, judecătorii au anulat deciziile de impunere privind achitarea sumelor menționate, dar obligă primăria să achite și 10.244,48 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, stabilite într-un cuantum corespunzător pretenţiilor admise.  Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Primarul comunei Pantelimon nu a putut fi contactat telefonic pentru a ne da un punct de vedere.

Așa cum am precizat în urmă cu câteva luni, o modificare în domeniul fiscal a stabilit, anul trecut, că turnul de susținere al turbinelor eoliene nu se încadrează în categoria clădirilor supuse impozitării, asta după ce, timp de peste cinci ani, marile companii deținătoare de parcuri eoliene au plătit sume colosale administrațiilor publice locale pe raza cărora se aflau aceste parcuri.

Companiile private cu afaceri în domeniu au solicitat instanţelor de judecată să constate că turnurile de susţinere ale turbinelor eoliene nu se încadrează în categoria clădirilor, întrucât turnul turbinei nu întruneşte elementele de bază ale clădirii, respectiv nu are încăperi bine delimitate prin pereţi, şi nici acoperiş. 

În anul 2017, Curtea de Apel Bucureşti dă dreptate companiilor private, apoi, sentinţa rămâne definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2020.

A fost momentul în care primarii comunelor respective au început să-și facă griji cu privire la modul și sursa banilor pe care ar trebui să-I returneze acestor companii, așa cum se întâmplă și în comuna Pantelimon.

Daniel ALBU


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.