Dezastrul pandemiei! Angajații Casei de Cultură, la mila politicienilor. Ungureanu: “Ce înseamnă șomajul tehnic? O frecție la un picior de lemn”

0
679

Criza economică generată de pandemia de COVID-19 a afectat serios toate domeniile de activitate. Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța a fost nevoită să recurgă la măsuri drastice din cauza coronavirusului și a ordonanțelor militare aflate în derulare în perioada stării de urgență. Toate spectacolele au fost anulate, iar angajații au ajuns în șomaj tehnic. Toți agenții economici care își desfășurau activitatea în incinta Casei de Cultură și-au sistat activitatea, iar instituția se confruntă cu o situație fără precedent. Facturile la utilități continuă să vină, iar resursele financiare sunt pe terminate. Directorul Gheorghe Ungureanu se află în situația de a nu-și mai încasa salariul. Pierderile înregistrate de Casa de Cultură, pentru luna martie, se ridică la 100.000 de lei. Cât despre șomajul tehnic, directorul Ungureanu a declarat, pentru Focus Press, în cadrul unui interviu, faptul că: “este o frecție la un picior de lemn”, iar politicienii nu au reacționat pozitiv la solicitările sale de a sprijini angajații puși la grea încercare.

Potrivit directorului Casei de Cultură, angajații aflați în șomaj tehnic au ajuns să primească 980 de lei. Politicienii din Constanța au fost implorați să găsească o modalitate prin care să nu fie reținut impozitul în cazul angajaților cu un venit minim pe economie, pentru a putea supraviețui în perioada stării de urgență. Apelul a rămas fără ecou la Constanța. Gheorghe Ungureanu este directorul Casei de Cultură din 2002, mai exact de 18 ani. S-a născut în Moldova și s-a stabilit în Constanța de mai bine de 40 de ani. Datorită implicării lui Ungureanu, pe scena Casei de Cultură au urcat nume mari ale teatrului și filmului românesc: regretata Tamara Buciuceanu, regretații Radu Beligan și Gheorghe Dinică, dar și renumiții Florin Piersic, Dan Puric, maestrul Tudor Gheorghe, Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Vasile Muraru, etc. Printr-un decret semnat de fostul președinte al României, Traian Băsescu, directorul Casei de Cultură a primit Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Reporter: Cum a fost afectată activitatea Casei de Cultură din Constanța din cauza pandemiei de COVID-19?

Gheorghe Ungureanu: A fost afectată sută la sută.

Rep.: Să înțeleg că toate spectacolele au fost anulate?

G.U.: Toate spectacolele au fost anulate. Unele au fost anulate, iar altele au fost reprogramate în toamnă sau în luna iulie. Toți agenții economici au închis, iar activitatea Casei de Cultură a fost întreruptă.

Rep.: De când a fost întreruptă activitatea Casei de Cultură?

G..U.: A fost întreruptă încă din data de 10 martie.

Rep.: Ce s-a întâmplat cu angajații? Au intrat în șomaj tehnic?

G.U.: O parte din angajați au fost trimiși în concediu până la 1 aprilie. Din 1 aprilie au intrat în șomaj tehnic. Întrucât nu era clarificat cum se procedează, și până s-au dat instrucțiuni la aplicarea legii cu șomajul tehnic a durat ceva timp, atunci am zis: ‘Oamenii să nu sufere și să ia salariile pentru luna martie’ și din 1 aprilie au intrat în șomaj tehnic.

Rep.: Câte persoane sunt în situația aceasta?

G.U.: Eu, directorul, contabilul nu putem pleca și trei oameni de la pază. Restul de opt persoane, începând cu 1 aprilie, au plecat în șomajul tehnic. Ce înseamnă șomajul tehnic? Înseamnă o frecție la un picior de lemn. Noi eram cu salariul minim pe economie de 2.330 de lei și (acum un angajat -n.r.) ia în jur de 980 de lei, pentru că se acordă 75 la sută. Din 75 la sută mai ia statul impozit 47 la sută și mai rămâne un salariu de nimic. 

Rep.: Discutăm despre un salariu de 980 de lei pentru fiecare angajat aflat în șomaj tehnic?

G.U.: Așa este! Salariul minim pe economie, pentru că noi ne autofinanțăm și avem salariile în funcție de venituri.

Rep.: Ce spun angajații? Cum se descurcă în această perioadă dificilă, pentru că toate s-au scumpit?

G.U.: Foarte greu. Tocmai de aceea am făcut apeluri la toate partidele politice și le-am spus că nu se poate așa ceva. Le-am spus să oprească impozitul pe salarii la salariul minim pe economie, să le dea salariaților cât au salariul minim pe economie, perioada aceasta de 1-3 luni, cât va dura (starea de urgență –n.r.), pentru că este foarte greu. Le-am și spus de unde ar veni sursa. Sursa ar veni din impozitarea celor care au salariile mari, până în 100.000 de lei, să-i impoziteze. Fiecare au facilitățile pe care le au. Dar cine aude și cine vede?

Rep.: La ce partide ați făcut apel?

G.U.: Am făcut apel și la PNL și la PSD și la PMP și la toate partidele politice.

Rep.: Care a fost răspunsul primit?

G.U.: Răspunsul a fost că o să vadă, o să facă și o să dreagă. Răspunsul este  “dezastru”. Este același răspuns pe care mi l-au dat toate partidele politice de când am făcut demersurile. Casa de Cultură a Sindicatelor se autofinanțează și face activitate culturală. De aceea este Casă de Cultură a Sindicatelor. Are activitatea culturală și este impozitată ca un agent economic sută la sută. Nici un partid politic, până la ora actuală, nu a făcut absolut nimic în privința impozitării activităților economice din Casa de Cultură. Nu activitățile culturale. Eu fac destule activități culturale în Casa de Cultură de aceea am primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Rep.: Spuneați că toți agenții economici care își desfășurau activitatea în Casa de Cultură din Constanța și-au sistat munca. Câți agenți sunt în situația aceasta?

G.U.: Un agent economic care avea locul de joacă și un pub care era la subsolul clădirii, un agent economic care avea un Bingo și ceilalți: agenții de turism, cursuri, dansuri.

Rep.: Sunt mai mulți de 10 agenți?

G.U.: Sunt vreo 14-15 agenți economici.

Rep.: Chiria, pentru spațiul în care își desfășurau activitatea, va fi plătită în continuare?

G.U.: A fost sistată. Nu are cum să mai plătească. Din moment ce nu mai au venituri. De unde să plătească și chirie?

Rep.: Despre ce pierderi discutăm în situația aceasta?

G.U.: Eu am pierdut pentru luna martie, din spectacolele pe care le aveam organizate, jucam cu casa închisă, vorbesc despre vreo 60.000 de lei. Plus 40-50 de mii de lei din chirii.

Rep.: O sută de mii de lei a fost pierderea pentru luna martie?

G.U.: Cam așa ceva. Sigur că da.

Rep.: Ținând cont de faptul că dumneavoastră și contabilul sunteți nevoiți să rămâneți în Casa de Cultură, cum reușiți să vă mențineți în această perioadă dificilă, să plătiți facturile și utilitățile?

G.U.: Din ce am agonisit până acum. Am întrerupt căldura din 9 martie. Când am avut ultimul spectacol, am văzut că vine valul peste noi și am întrerupt căldura, pentru că gigacaloria o plătesc ca un agent economic: 6.000 de lei. Și am început să frânez cu energia electrică, să întrerup iluminatul clădirii care mă costă încă 4.000 de lei. Am început să fac economie la orice.

Rep.: Spuneați că ați întrerupt iluminatul. Ați reziliat contractul? Concret, la ce vă referiți?

G.U.: Am întrerupt iluminatul clădirii. Nu mai dau drumul iuminatului pe timp de noapte. Am făcut și o adresă la Primărie prin care am solicitat ajutorul, să iluminăm totuși clădirea, și am întrerupt-o, pentru că nu avem venituri.

Rep.: Ce v-a răspuns Primăria la solicitarea dumneavoastră?

G.H.: Am trimis pe e-mail situația care este. Că știți că toate instituțiile, printr-o Hotărâre a Consiliului Local, trebuiau să fie iluminate. Eu am făcut adresă întrucât nu pot să-mi mai permit să iluminez clădirea. Asta este.

Rep.: Dumneavoastră, în această perioadă,  veți încasa salariul? De unde, din ce fonduri?

G.U.: Din niciun fond. Cât o să mai am o să plătesc. Au venit facturile la energia electrică, o groază de bani, și să vedem. Nu știu din ce. Deocamdată, n-oi avea bani, nu voi lua salariu până va trece (pandemia –n.r.). Nu știu ce se va întâmpla. Deocamdată, trebuie să avem grijă de instituție, să funcționeze. Instituția să fie păzită, în primul rând și să avem un sistem de comunicare.

Rep.: Vă întreb pentru că starea de urgență a fost prelungită cu încă o lună?

G.U.: Starea de urgență a fost prelungită cu încă o lună, la fel și salariații vor sta în șomajul tehnic, și asta este. Nu o sa iau salariul și vom vedea ce vom face.

Rep.: Când preconizați că veți reuși să reîncepeți din nou activitatea la Casa de Cultură și să se poată organiza spectacole, să redevină totul cum era înainte de pandemie?

G.U.: Aveam contracte. La sfârșitul lunii mai aveam programat un eveniment organizat, un concurs de dansuri, internațional. Aveam organizate mai multe acțiuni în lunile iunie-iulie la care toți au renunțat. Vă dați seama ce instabilitate există. Și, deocamdată, nu știm. Vom fi poate puși în situația de a nu știi ce se întâmplă, dar pas cu pas vom vedea ce este de făcut.

Rep.: Vă rog să transmiteți un mesaj pentru constănțeni și de asemenea pentru angajații instituției.

G.U.: Mesajul pentru constănțeni: pentru toate spectacolele pe care le aveam în luna martie, 12 spectacole, în luna aprilie aveam șapte spectacole, le-am amânat în toamnă. Restul de spectacole le-am anulat. După ce vom începe treaba la Casa de Cultură le vom da banii înapoi la spectacolele care s-au anulat. Ne pare foarte rău că a trebuit să încetăm activitatea. Pentru angajați: Ce să facem? Asta este situația. Angajații știu. Nu am ce să le transmit. Eu am făcut toate demersurile pentru a face toate partidele politice un demers prin care să le dea cel puțin salariul minim pe economie, pentru că prețurile au crescut și primesc în jur de 1.000 de lei șomajul tehnic. Nu știu când se va da șomajul tehnic pentru luna aprilie. Ce să le transmit? Să fie sănătoși și să înțeleagă situația în care suntem la ora actuală.

Rep.: Vă mulțumim mult! Vă dorim toate cele bune și să reveniți cât mai repede în activitate.

G.U.: Și eu îmi doresc foarte mult să revenim cât mai repede în activitate. Un Paște cu sănătate. Dacă suntem sănătoși vom trecem peste toate și această criză economică, criză care se află în România și nu numai în România. Sperăm să revenim.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.