Consiliul Județean Constanța a fost penalizat, în acest an, cu 25% din cotele defalcate din impozitul pe venit care i se cuveneau. Sancțiunea a fost aplicată deoarece nu au fost construite locuințe protejate asumate până la sfârșitul lui 2020. Din acest motiv, DGASPC este în criză financiară și nu are banii necesari pentru salariile din octombrie.
Conform Acordului de Parteneriat 2014-2020 România – UE, țara noastră și-a luat angajamentul să asigure trecerea de la instituțiile de tip rezidențial la serviciile alternative/comunitare (de exemplu locuințe protejate, case de tip familial, centre de zi etc.). Din acest motiv, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, cu finanțare din partea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții are în implementare cinci proiecte în cadrul Programului de Interes Național (PIN) – „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate“.
Prin aceste proiecte se vor construi câte patru Locuințe Protejate și câte un Centru de Zi în localitățile Chirnogeni, Topraisar, Nicolae Bălcescu, Băneasa și Negru Vodă. Pentru că în acestea beneficiarii trăiesc într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, sunt integrați în comunitate și învață deprinderile de viață independentă. Își gătesc, își aranjează singuri masa, își fac curat, au grijă de casă și de grădină, desfășoară toate activitățile dintr-o gospodărie obișnuită supravegheați, bineînțeles, de colegii noștri. Centrele de Zi sunt centre de recuperare destinate atât beneficiarilor Locuințelor Protejate, cât și tuturor persoanelor adulte cu dizabilități din comunitate.
„Din cauza pandemiei de COVID-19 și a faptului că, în anul 2020, a fost decretată starea de urgență, toate proiectele la nivel național au înregistrat întârzieri, inclusiv cele aflate în derulare la nivelul DGASPC Constanța. Imediat după ieșirea din starea de urgență, prețul materialelor de construcții a crescut foarte mult, în unele situații chiar s-a dublat ori triplat.
Documentația tehnică pentru aceste proiecte s-a întocmit în 2018, ținându-se cont de prețurile pieței în domeniul construcțiilor de la vremea respectivă. De atunci, însă, valoarea totală a proiectelor a crescut, din cauza unor modificări ce pornesc, în primul rând, de la majorarea standardului de cost impus în Ghidul Solicitantului – de la 395 de euro/mp la peste 500 de euro/mp. Majorarea standardului de cost a intervenit pe fondul modificării raportului RON/Euro, creșterea salariului brut de bază acordat în domeniul construcțiilor și, implicit, majorarea prețurilor la materialele de construcții, conform OUG 114/2019. Diferența astfel rezultată se constituie în cheltuială neeligibilă și trebuie asumată de către beneficiar, respectiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța/Consiliul Județean Constanța“, ne-a declarat Carmen Răducu, directorul general al DGASPC Constanța.
Astfel, din cauza creșterii costurilor și a pandemiei, în 2020 nu au fost finalizate toate locuințele protejate asumate, iar din acest motiv Consiliul Județean Constanța a fost penalizat cu 25% din cotele defalcate din impozitul pe venit care i se cuveneau. Bugetul județean are de suferit, deci și cel al DGASPC, iar la acest moment nu există fondurile necesare pentru acoperirea salariilor pentru luna octombrie.
„Din cauza a șapte case nefăcute ne-au fost aplicate penalizări de 25%, anul ăsta, din alocarea cotelor. Lucrul acesta s-a văzut în buget, de aceea trecem prin această mare criză. Dacă ar fi fost realizate acele case până la sfârșitul lui 2020, am fi ajuns astăzi să fim cu 25% mai bine bugetați.
Lucrurile acestea s-au agravat de-a lungul timpului, s-au acumulat. Nu avem bani pentru salariile DGASPC în luna octombrie și eu, împreună cu Direcția Economică și cu Juridicul facem demersuri la nivel central ca să obținem acești bani, măcar pentru salarizare. Și să vedem de unde găsim resursa necesară să facem aceste șapte case, deși la vremea respectivă au fost licitate cu un anumit preț, care astăzi nu mai corespunde realității. (…)
Nu mai avem bani de salarii în luna octombrie, la DGASPC. Criza este majoră, am atras atenția tuturor factorilor decizionali. Banii pot veni doar din fonduri guvernamentale, deoarece CJC, conform legii, nu se poate împrumuta ca să aloce fondurile necesare DGASPC“, a explicat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean.
Valentin ISPAS