DIASPORA: Doar 40.000 de români s-au înscris pentru votul prin corespondenţă

0
342
Români în diaspora. Foto: playtech.ro

Situație îngrijorătoare în diaspora: doar aproximativ 40.000 de români s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din luna decembrie.

Unn număr total de 39.238 de români din diaspora s-au înregistrat pentru votul prin corespondență, în condiţiile în care ţările cu importante comunităţi de români, cum ar fi Italia, Spania, Franţa, Germania, se confruntă cu un nou val de infectări cu coronavirus. Secţiile de votare ar putea exista doar la ambasade şi consulate, potrivit Autorității Electorale Permanente.

De remarcat că peste 1.000 de cereri privind votul prin corespondență au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda. Totodată, 3.939 de români din afara graniţelor s-au înscris pentru a vota la parlamentare la o secţie de votare. În acest caz, termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate a expirat pe 21 septembrie.

Conform legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se încheie odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie. În cazul votului prin corespondenţă, termenul a fost prelungit cu încă o lună, scriu jurnaliștii de la știripesurse.ro.

La alegerile parlamentare îşi exercită dreptul de vot în afara ţării doar cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Aceştia votează pe 5 şi 6 decembrie.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.