Directorul Animals International, despre oile încărcate în Portul Constanța, blocate în zona Canalului Suez: Cel mai solid scenariu rămâne cel al revenirii acasă

0
41

Cel mai solid scenariu pentru zecile de mii de oi care putea muri de foame şi de sete pe vapoarele româneşti blocate în Suez rămâne cel al revenirii acasă, spune Gabriel Păun, directorul Animals International Europa.

Așteptarea deblocării canalului nu mai pare să fie o opțiune, iar celelalte scenarii includ descărcarea animalelor în țări cu care România nu are tratat sau care sunt sub embargo.


În aceste condiții, cel mai solid scenariu pentru oile care urmau să ajungă în Iordania, Arabia Saudită și alte țări din Golf rămâne cel al întoarcerii imediat acasă.


Cel mai târziu mâine ne situăm în ziua zero, adică ziua în care dacă ele pornesc mai au o șansă să ajungă într-un procent foarte mare în viață și să fie sacrificate în România, unde avem suficientă capacitate de abatorizare, și exportate cu avionul. Este mai rentabil pentru România și cu siguranță se anulează o suferință inutilă a animalelor care vor începe să se împingă unele în altele dacă rămân fără apă și hrană“, a spus Gabriel Păun.


Potrivit acestuia, șase vapoare din 11 sunt deja în stare critică, adică trebuiau să ajungă la destinație de două – trei zile. Deși există un regulament european care îi obligă pe transportatori să aibă cu 25% mai multă hrană decât este plănuit pentru călătoria respectivă, de cele mai multe ori acest lucru nu este respectat.

Întrebat dacă are detalii despre starea animalelor, Păun a spus că nimeni nu se plânge pentru că “nu dă bine”, dar el știe foarte bine care este situația reală, “deloc confortabilă”.

“În câteva zile va fi depășit pragul de stres termic și animalele vor începe să moară”, a adăugat acesta. Este vorba despre reputația țării noastre, iar soluția cea mai ușoară este să se facă presiuni diplomatice pentru ca animalele să se întoarcă acasă, potrivit lui Păun.

ANSVSA a dispus mai multe măsuri, începând cu oprirea, din data de 24 martie, a autorizării navelor de transport pentru animale să părăsească România, dacă acestea trebuie să traverseze prin Canalul Suez.

S-au întreprins demersuri pentru a se afla informații despre localizarea a 11 nave  încărcate în Portul Constanța cu animale destinate exportului către țări din Golful Persic, care se află în drum spre Canalul Suez”, susțin reprezentanții ANSVSA.

A. V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.