Groapa de deșeuri inerte din Portul Constanța, catalogată Secretarul de stat Mircea Fechet de la Ministerul Mediului drept un dezastru ecologic a pornit un mic război al declarațiilor între Primăria Constanța și Administrația Portului Constanța.
În urmă cu câteva zile, reprezentanul Ministerului Mediului a declarat că „în Portul Constanța, cel mai mare din țară, am găsit un adevărat dezastru ecologic“.
La scurt timp, Primăria Constanța a ieșit cu o explicație și a dat vina pe agenții economici care aruncă și alte deșeuri decât cele inerte. Acum a venit rândul conducerii APMC să reacționeze, arătând cu degetul spre Primăria Constanța.
„Am citit cu surprindere reacția Primăriei Municipiului Constanța. Primăria demostrează clar că nu cunoaște obligațiile unui contract semnat în 2001, prin care, negru pe alb, se obliga să asigure respectarea indicațiilor Companiei Naționale a Administrației Porturilor Maritime Constanța, privind depozitarea exclusiv a deșeurilor inerte. Mai mult, prin același protocol, Primăria se obliga să asigure un post de gardian public al cărui rol direct era să țină evidența intărilor în rampă, APC avea doar obligația de a colabora cu acest gardian pentru a permite accesul în port. Odată intrate în port, mașinile cu moloz trebuiau recepționate și implicit verificate de angajatul Primăriei.
Reamintesc pe această cale Primăriei că prin luare în folosință a unui teren, toate obligațiile legale revin celui care operează activitățile, în acest caz, Primăria. Tot în protocolul semnat cu municipalitatea, Administrația Porturilor a definit, cât se poate de clar tipul de deșeuri care puteau fi depozitate acolo. “pământ, moloz, decapări asfaltice rezultate în urma activităților de construcții sau demolări desfășurate pe raza orașului Constanța”. Reamintim Primăriei că Administrația Porturilor a cedat acest teren în bună credință. Ceea ce ar fi trebuit să fie un parteneriat, se dovedește a fi lipsit de bună credință din moment ce Primăria Municipiului Constanța însinuează, în mod fals, că nu îi revine în întregime responsabilitatea. Țin să menționez că de-a lungul timpului, Administrația Porturilor a tras semnale de alarmă, luând legătura cu reprezentanții Primăriei cu privire la deșeurile depozitate ilegal, însă toate eforturile noaste au rămas fără răspuns. Este momentul ca Primăria să își asume eroarea și să remedieze problema imediat, așa cum am solicitat de-a lungul timpului și cum au solicitat și reprezentanții Gărzii de Mediu în repetatele controale desfășurate la groapa de gunoi“, a precizat Costel Stancă, directorul APMC.