Directorul Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul Primăriei Orașului Eforie contestă raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate.
Vineri, 11 martie a.c., pe rolul Curții de Apel Constanța, Daniel Manea a înregistrat un dosar, ce are ca obiect „conflict de interese/incompatibilitate – constatate de ANI în Raport evaluare nr. 7483/G/II/17.02.2022“.
Astfel, directorul executiv al Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat (DADPP) din cadrul Primăriei Orașului Eforie contestă raportul ANI, care a anunțat, în data de 17 februarie a.c., că a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 1.337.528 de lei, între averea dobândită și veniturile realizate de către acesta, în perioada supusă evaluării.
Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Constanța, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Daniel Manea, iar primul termen de judecată este stabilit pentru 5 mai a.c.
Rămâne de văzut ce termen vor stabili magistrații în noul dosar, în care directorul din Primăria Eforie contestă raportul ANI.
Primarul din Eforie cere ca directorul DADPP să plătească amenzi și penalități
Daniel Manea, director din iunie 2005, se judecă și cu primarul Robert Șerban, care cere ca funcționarul public să plătească unele amenzi și penalități ce i se impută lui.
În anul 2018, Curtea de Apel Constanța a obligat, definitiv, pe primarul orașului Eforie să emită, în favoarea lui Turan Babagean, acordul de intabulare a dreptului de proprietate asupra construcției edificate parțial, respectiv a intabulării dreptului de folosință asupra terenului în suprafață de 1.000mp situate în Eforie Nord. O lună mai târziu, Primăria i-a transmis o adresă, care nu respecta, însă, decizia instanței, așa că Turan Babagean i-a solicitat, din nou, acordurile de intabulare. Adresa sa nu a primit niciun răspuns și el s-a adresat instanței pentru a cere obligarea primarului Robert Șerban la plata de penalități și la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut către bugetul de stat. Iar magistrații au decis, în 2019, ca primarul să plătească 300 de lei/zi de întârziere, în favoarea reclamantului, până la emiterea acordurilor cu privire la intabulare.
Apoi, Primăria Eforie a emis o altă adresă către Babagean, care tot nu respecta decizia Curții de Apel. Iar la solicitarea acestuia, magistrații au stabilit, în 2020, ca primarul din Eforie să plătească, în calitate de conducător al autorității publice, 34.690 de lei, reprezentând amendă în procent de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, și la plata în favoarea reclamantului a penalităților în sumă de 27.600 de lei.
Din acest motiv, primarul Robert Șerban cere ca Daniel Manea, directorul executiv al DADPP, să răspundă civil ca funcționar public (să plătească acești bani), deoarece el ar fi însărcinat cu punerea în aplicare a sentinței instanței și nu și-a îndeplinit îndatoririle de serviciu.
Însă, în februarie 2021, Tribunalul Constanța a respins cererea primarului orașului Eforie, ca nefondată. Acesta a atacat cu recurs hotărârea instanței, iar următorul termen de judecată este stabilit pentru 24 martie a.c.
Valentin ISPAS