Directorul Unifarm a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile: Este acuzat că ar fi cerut 760.000 de euro mită pentru atribuirea unui contract de livrare a echipamentelor de protecție împotriva COVID-19

0
418
sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de procurorii DNA, fiind acuzat de mai multe fapte de corupție în legătură cu un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu coronavirus, se arată într-un comunicat de presă al DNA. De altfel, compania Unifarm a fost cea care, de la începutul epidemiei de coronavirus în România, s-a ocupat de achiziția de materiale, măști de protecție și combinezoane.

Ionel Eugen Adrian este acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, scrie B1.ro

În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale)”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, contractul a fost încheiat cu o firmă privată, în luna martie a acestui an, fără a fi respectate prevederile legale. În plus un milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă de Unifarm SA erau neconforme. Acestea nu erau măști chirugicale, ci erau simple măști de protecție care nu respectau standardele prevăzute în contract, fiind practic alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite.

Ionel Eugen Adrian este acuzat, printre altele, de luare de mită 

Procurorii DNA mai precizează că, în calitatea sa de director general al Unifarm, Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul instituției să ateste în documentele privind atribuirea contractului că negocierea a fost purtată cu reprezentantul legal al firmei care a livrat echipementele. În realitate, însă negocierea a avut loc între Ionel Eugen Adrian și un intermediar, la un restaurant din Capitală.

”Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul. Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit , inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A a decis rezilierea unilaterală a contractului”, se mai arată în comunicatul DNA. 

În cele din urmă, din totalul echipamentelor prevăzute în contract a fost livrată și plătită doar o parte. Este vorba despre 1 milion de măști care s-au dovedit a fi neconforme și 26.000 de combinezoane.

Procurorii mai notează că în prin aceste fapte s-ar fi prodis un prejudiciu de 2.380.000 lei companiei Unifarm SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.