DNA a început urmărirea penală față de fostul ministru Nicolae Bănicioiu

0
429

Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție a dispus efectuarea urmăririi penale, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, față de deputatul Nicolae Bănicioiu, la data faptelor având funcția de ministru, după ce i-a fost ridicată imunitatea.

În ordonanța procurorilor se arată că există suspiciunea rezonabilă că, în perioada în care a deținut funcția de ministru al Tineretului și Sporturilor, Nicolae Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și, ulterior, ar fi primit de la unul dintre aceștia suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând  dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de către cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenței pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții, pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu:

– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de către cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,

– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

La săvârșirea presupuselor fapte, Nicolae Bănicioiu ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză. Aceasta ar fi fost numită asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era fostul ministru.

Persoana respectivă ar fi semnat dispozițiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deși suma de bani s-ar fi primit cash de Nicolae Bănicioiu de la unul dintre cei doi oameni de afaceri.

Ulterior, în calitate de ministru interimar al Sănătății, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, actualul deputat Nicolae Bănicioiu ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul aceleiași persoane, suspect în cauză, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 de lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de ministru al Sănătății. Concret, banii ar fi fost primiți în schimbul numirii/menținerii în funcții de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relații contractuale, precum și pentru alocarea preferențială de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracțiunilor de corupție, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile și poprire pe conturi.

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, transmit reprezentanții D.N.A.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.