Nu a trecut nici jumătate de an de când, în dosarul penal deschis de DNA, fosta conducere a centralei de la Cernavodă a fost achitată definitiv, după opt ani de proces. Tribunalul îi găsise nevinovați pe cei șase inculpați, dar sentința de achitare a fost atacată la Curtea de Apel, care a menținut soluția primei instanțe, iar cazul a fost închis, însă numai pentru o lună.
În luna octombrie 2023, a fost pronunțat verdictul final în dosarul deschis de DNA pe numele fostei conduceri a centralei de la Cernavodă, acuzată de fapte de corupție. Facem referire la dosarul trimis în judecată în 2016, în care șase persoane au fost acuzate de abuz în serviciu și conflict de interese. Este vorba despre fostul director Ionel Bucur, de Elena Marinela Negulici –directorul economic, Ionel Encică – membru al Comisiei de evaluare a ofertelor și șef Serviciu Protecție fizică și informații clasificate, Laurențiu Theodor Nicola – membru al Comisiei de evaluare a ofertelor și șef Birou protecție fizică și informații clasificate, Mădălina Olteanu – director economic și Victor Dărămuș – administrator al unei societăți comerciale.
După finalizarea cercetării judecătorești, în februarie 2021, instanța de fond – Tribunalul Constanța – a decis achitarea inculpaților, pe motiv că faptele reținute în sarcina persoanelor enumerate nu sunt prevăzute de legea penală sau nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. Mai mult decât atât, magistrații au dispus, la vremea aceea, respingerea pretențiilor părții civile, SN Nuclearelectrica, și, totodată, a ridicat sechestrul asigurator instituit asupra celor implicați.
Doar că sentința nu a fost definitivă și, așa cum era de așteptat, a fost atacată cu apel, atât de partea civilă, SN Nuclearelectrica, dar și de către procurorii DNA.
În urma judecării apelului, completul de judecată a decis, în octombrie 2023, respingerea apelurilor declarate în cauză și menținerea hotărârii de achitare pentru toți cei implicați. Soluția a fost definitivă, iar dosarul a fost închis.
Numai că această decizie a judecătorilor nu a fost pe placul procurorilor Anticorupție, care au considerat că persoanele anchetate au scăpat nepedepsite în mod eronat. Așa se face că, la aproximativ o lună după pronunțarea verdictului final, DNA a deschis o altă acțiune, respectiv o contestație în anulare a sentinței.
Noul dosar a fost înregistrat pe 17 noiembrie 2023, însă, până în acest moment, după mai multe termene, instanța încă nu a judecat contestația în anulare. Ultimul termen a fost joi, 29 februarie a.c.
Acuzațiile
Așa cum am mai arătat, potrivit DNA, în perioada decembrie 2007 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurențiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și a sucursalei CNE Cernavodă, prin acțiuni sau inacțiuni concertate, ar fi îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.
Acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de către inculpatul Dărămuș Victor, prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate.
De precizat că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru și a contractelor subsecvente, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS.
Concret, cei patru inculpați ar fi urmărit sau, după caz, ar fi acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților.
Această conduită infracțională ar fi avut scopul de a atrage, în mod fraudulos, posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus, în final, la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică.
Consecința directă a favorizării acestei societăți a fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 de euro către societatea controlată de Dărămuș Victor, plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale Nuclearelectrica / CNE Cernavodă, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă.
În perioada noiembrie 2010 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, ar fi beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului, în condițiile în care societatea acestuia avea în derulare contractul mai sus amintit.
În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, inculpații Bucur Ionel, Encică Ionel și Negulici Elena-Marinela au procedat la întocmirea documentației tehnice și, ulterior, la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN / CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă.
În acest document, conform Caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază.
Daniel ALBU
Cei de la nuclear electrica n- au dat bani la procurorii sa scape ex primarul din cogealac are dosare o gramada si inca fura linistit la primarie fara sa- l deranjeze nimeni
Dar despre gravul abuz in serviciu facut de Primaria Constanta in atribuirea de contracte de zeci de milioane de euro catre firme cu un singur angajat cum ramane ? Auzim ? Scarba totala la jefuirea banului public bine impartit