Proiectul pentru stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2023 urmează să intre la vot în ședința ordinară a Consiliului Local, din data de 27 decembrie 2022, după cum ne-au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.
În document se arată că se va ține cont de rata pozitivă a inflației pentru anul 2021 de 5,1% potrivit comunicatului Institutului Național de Statistică din data de 14 ianuarie 2022, publicat atât pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administației, cât și pe cel al Ministerului Finanțelor. Totodată, se mai au în vedere dispozițiile art. I pct. 19 din Legea nr. 370/2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.228 din 20 decembrie 2022, care prorogă aplicarea dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 referitoare la impozitul/taxa pe clădiri și impozitul/taxa pe teren, la data de 1 ianuarie 2025.
În speță, viceprimarul USR, Florin Cocargeanu, a explicat că impozitul pe clădiri se va calcula, până în anul 2025, la fel ca în anii trecuți.
Mai jos puteți citi informații despre câteva taxe și impozite propuse pentru anul 2023.
Taxa de salubrizare
În privința taxei de salubrizare, cuantumul propus este de 14 lei/lună/persoană. Taxa de salubrizare se plătește în două rate egale: rata I, până la data de 31 martie inclusiv și rata a II-a, până la data de 30 septembrie inclusiv. În prezent, taxa de salubrizare este de 7,5 lei/lună/persoană.
Taxa pentru rezervarea locului de parcare
Persoanele juridice – autoturisme – 1.007 lei/an și pentru autoutilitare cu masa maximă autorizată mai mică de 2,4 tone și gabarit care se încadrează în dimensiunile standard ale locului de parcare destinat autoturismelor – 2.015 lei/an
Persoanele juridice – Autoturisme – 224 de lei/an
Taxa este anuală și se achită până la data de 31 martie.
În prezent, persoanele juridice plătesc 958 de lei/an pentru autoturisme și 1.917 lei/an pentru autoutilitare cu masa maximă autorizată mai mică de 2,4 tone și gabarit care se încadrează în dimensiunile standard ale locului de parcare destinat autoturismelor.
Persoanele fizice plătesc 213 lei/an.
Taxa pe terenurile pe care sunt amplasate garaje
În cazul taxaei pentru terenurile ce aparțin domeniului public și privat al municipiului Constanța, pe care sunt amplasate construcții cu caracter provizoriu, respectiv garaje, propunerea ar fi de 19 lei/mp/an, față de 18 lei/mp/an, cât este în prezent, în timp ce pentru garajele amplasate pe arterele specificate mai jos este de 51 de lei/mp/an, față de 49 lei/mp/an, cât este în prezent.
- B-dul Tomis
- Str. Mihai viteazu
- Str. Traian
- Str. I.G. Duca
- B-dul Elisabeta
- Str. Ştefan cel Mare
- B-dul 1 Mai
- B-dul 1 Decembrie 1918
- B-dul Alexandru Lăpuşneanu
- Str. Dezrobirii
- B-dul Ferdinand
- B-dul Mamaia
- Str. Remus Opreanu
- Str. Baba Novac
- Str. Soveja
- Str. Ion Raţiu
- B-dul I.C. Brătianu
- Str. Mircea cel Bătrân
- Str. Eliberării
- B-dul Aurel Vlaicu
- Str. Dispensarului
- Şos. Mangaliei
- Str. Poporului
- Str. I .L. Caragiale
- Str. N. Iorga
Taxa de dezvoltare și promovare a turismului
Taxa pentru cluburi/discoteci, cazinouri și alte asemenea ar urma să fie de 4.000 de lei/lună, la fel ca în prezent. Pentru unităţile de alimentaţie din incinta structurilor de primire cu funcţiuni de cazare, unităţi de alimentaţie publică situate în staţiuni turistice, precum şi cele administrate de societăţi comerciale de turism, taxa ar urma să fie de 3.500 de lei/an. În prezentul document nu apare taxa de la capitolul cazare turistică, care există în prezent, și anume de 4.000 de lei/an pentru hoteluri, hoteluri – apartament și complexuri hoteliere, de 1.000 de lei/an pentru moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanță, campinguri, pensiuni turistici și agroturistice și altele asemănătoare, până la zece camere de cazare inclusiv, respectiv de 2.000 de lei/an pentru moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanță, campinguri, pensiuni turistici și agroturistice și altele asemănătoare cu peste zece camere de cazare.
Taxa de dezvoltare și promovare a turismului va fi utilizată pentru finanțarea activităților Organizației de Management al Destinației Mamaia – Constanța.
„Prezenta taxa este instituită ca taxă specială, în temeiul prevederilor art. 484 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din raţiuni de creştere a notorietății brandului turistic de destinație, fiind utilizată pentru finanţarea activităţilor Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța strict necesare realizării scopurilor și atingerii obiectivelor stabilite prin actul de înființare, respectiv HCL nr. 479/2022“, scrie în document.
Taxa de concesionare locuri de veci
Taxa de concesionare a locurilor de veci pentru Cimitirul Central Municipal (categoria I) este de 40 de lei/mp, pentru o durată de concesionare de șapte ani, de 139 de lei/mp, pentru 25 de ani, și de 273 de lei/mp, pentru 49 de ani.
În privința cimitirelor Viile Noi, Constantin Predescu, Anadalchioi și Palazu Mare (categoria II), taxele ar fi următoarele: 32 de lei/mp, pentru șapte ani, 102 de lei/mp, pentru 25 de ani, și 203 de lei/mp, pentru 49 de ani.
În prezent, tarifele sunt următoarele:
- Cimitirul Central Municipal (categoria I): 38 de lei/mp pentru o durată de concesionare de șapte ani, 132 de lei/mp pentru 25 de ani și 260 de lei/mp pentru 49 de ani.
- Viile Noi, Constantin Predescu, Anadalchioi și Palazu Mare (categoria II): 30 de lei/mp pentru șapte ani, 97 de lei/mp pentru 25 de ani și 193 de lei/mp pentru 49 de ani.
Puteți citi proiectul integral aici.
Context:
Primăria Constanța a publicat pe site-ul instituției proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului în 2023. Acesta a fost lansat în consultare publică în data de 8 noiembrie 2022. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare cu privire la proiectul de hotărâre supus consultării publice au putut fi trimise până la data de 21.11.2022 inclusiv, Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa.
Pe 28 decembrie 2021, în Consiliul Local Constanța, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor la nivelul municipiului Constanța pentru anul 2022. Puteți observa diferențele față de actualul proiect de hotărâre aici.
Petruț IACOB