DOCUMENT. Cum a încercat firma lui Vitcu să forţeze organizarea unui concert pe plaja Dacica, acolo unde au fost demolate construcţiile pe care respectivul le ridicase ilegal

0
3925

Situaţia de pe plaja Dacica, acolo unde oamenii legii au demolat construcţiile ilegale ridicate de Megatelecom Solution SRL, continuă să fie absolut ciudată. În urmă cu câteva zile, concesionarii acestei suprafeţe de plajă anunţau că vor organiza un concert susţinut de formaţia Proconsul. Numai că spectacolul nu a mai avut loc întrucât organizatorul nu a obţinut şi autorizaţie de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Focus Press a obţinut documentul prin care Megatelecom solicita ABADL să autorizeze evenimentul. În plus, Focus Press a obţinut şi documentul prin care Poliţia Locală transmite guvernanţilor că situaţia de pe plajele din Constanţa este scăpată de sub control din cauza unor agenţi economici precum cel menţionat mai sus.

Amintim că plaja Dacica din cartierul Faleză Nord a fost, până la concertul Proconsul (care nu a mai avut loc) scena unor demolări, dar şi a unui incendiu violent, în care au ars rămăşiţe ale unor construcţii ilegale. Pentru început, facem precizarea că patronul firmei care a concesionat plaja şi a construit abuziv este Iulian Vitcu (detalii despre acesta găsiţi AICI şi AICI).

După incidentele cu demolarea şi incendiul, Vitcu a anunţat că organizează un concert, dar pentru care a solicitat – atenţie! – autorizaţie cu o zi înainte de derularea evenimentului. Logic şi dovedit de anunţurile de pe Facebook, concertul era pus la cale cu mult timp în urmă. Prin urmare, şi autorizaţia trebuia solicitată în timp util, nu într-o zi de vineri (28.08.2020), când programul instituţiei este scurt.

Megatelecom a transmis cererea sa pentru autorizare în data de 28 august, ora 11.16, pentru evenimentul din 29 august. ABADL nu emite răspunsuri la astfel de cereri în aceeaşi zi, în timp ce sâmbătă nu lucrează. De altfel, ABADL, pentru a evita orice problemă, a înştiinţat Direcţia de Sănătate, IPJ şi Poliţia Locală cu privire la intenţia SC Megatelecom, menţionând totodată că instituţia are program de lucru până la ora 14.00. Prin urmare, s-a sugerat ca un eventual control la faţa locului (pe plajă) să îl deruleze celelalte instituţii.

Document:

În afară de acest aspect amuzant – să îi spunem aşa – mai adăugăm că Poliţia Locală (instituţie subordonată Primăriei Constanţa) a transmis Guvernului o adresă prin care sesizează că pe plajele din Constanţa se confruntă cu mai multe probleme, printre care:

În referire la prevederile OUG nr. 202/2002 actualizată privind „gospodărirea integrată a zonei costiere”, ținând cont de prevederile art. 8 care stipulează că regimul de folosire a zonei costiere este un drept exclusiv al Guvernului și se exercită prin autoritatea publică centrală de protecția mediului și gospodărirea apelor, în calitate de titular vă aducem la cunoștință următoarele:

În perioada anilor 2018-2019 pe plaja din municipiul Constanța, sectoarele Constanța 1 și Constanța 2, au fost realizate 23 de construcții nelegale, pentru care polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au încheiat procese verbale de constatare și sancționare a contravenției, conform art. 26 lit. a din Legea nr. 50/1991 republicată, fiind aplicată sancțiunea principală a amenzii contravenționale și sancțiunile complementare de oprire a executării lucrărilor de construcții și de desființarea lucrărilor nelegal realizate, respectiv aducerea terenului la starea inițială

Ulterior pentru patru construcții nelegal realizate au fost întocmite și înaintate sesizări penale, în temeiul art. 24 lit. b din Legea nr. 50/1991 republicată, transmise către organele de urmărire penală, construcții care ulterior au fost desființate; pentru două construcții nelegal realizate a fost demarată procedura de autorizare prin obținerea certificatului de urbanism, ca act administrativ eliberat de Primăria municipiului Constanța; două structuri nelegal realizate au fost desființate la finalul sezonului estival 2019, iar pentru 13 structuri nelegal realizate au fost emise în anul 2020 dispoziții de demolare de către administrația publică locală, sub aspectele prevăzute de art. 33 alin. 1 din Legea nr.50/1991; dintre acestea opt structuri s-au desființat, iar pentru cinci structuri procedura de desființare începută nu este încă finalizată fiind în derulare.

Pe plaja din municipiul Constanța, sectoarele de plajă Constanța 1, respectiv Constanța 2, la momentul încheierii prezentei sunt 13 construcții nelegal realizate în perioada anilor 2018-2020, pentru care: – în anul 2020 au fost încheiate cinci procese verbale de constatare și sancționarea a contravențiilor în conformitate cu prevederile art. 26 lit. a din Legea nr. 50/1991 republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, fiind aplicată sancținea principală a amenzii contravenționale și sancțiunile complementare de oprire a executării lucrărilor de construcții și de desființare a lucrărilor nelegal realizate, respectiv aducerea terenului la starea inițială; – raportat la cinci structuri nelegal realizate, pentru care au fost emise dispozițiile de demolare, sub aspectele prevăzute de art. 33 alin. 1 din Legea nr.50/1991, se află în derulare procedura inițiată de desființare pe cale administrativă, la momentul întocmirii prezentei nefiind înca finalizată; – raportat la două construcții nelegal realizate a fost demarată procedura de autorizare prin obținerea certificatului de urbanism; – o structură nelegal realizată, amplasată pe sector de plajă Constanța 1, subsector 2, a demarat procedura de autorizare, iar la momentul întocmirii prezentei este depusă documentația în vederea obținerii autorizației de construire. Pentru două dintre construcțiile nelegal realizate pe sectorul de plajă Constanța 1, subsectoarele 3n și 3t au fost întocmite sesizări penale și înaintate, în temeiul art. 24 lit. b din Legea nr. 50/1991 republicată, către organele de urmărire penală.

Vă comunicăm totodată că în perioada anilor 2019-2020 Primăria municipiului Constanța prin Direcția Generală Poliția Locală a purtat corespondență instituțională cu Administația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral din care rezultă fără echivoc îndeplinirea termenului impus de art. 33 alin. 3 din Legea nr. 50/1991 republicată în luna noiembrie 2019, din acel moment răspunderea pentru construcțiile nelegale de pe sectoarele de plajă revenind instituțional Administația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (…)” – fragment din documentul transmis de Poliţia Locală în atenţia premierului Ludovic Orban.

Vom reveni.

Alexandra CUCU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.