Document istoric. Radu: “Hrisovul de sfințire al Bisericii “Sf. Gheorghe” din Mangalia, întocmit în anul 1929 și zidit apoi în Sfântul Pristol, păstrat intact”

0
333

Moment istoric al existenței Bisericii “Sf. Gheorghe” din Mangalia. Alături de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, părintele paroh Octavian și alți preoți din orașul nostru, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a asistat la deschiderea Sfântului Pristol, din altarul lăcașului de cult.

Zidită adânc în postamentul Sfintei Mese, a fost scoasă la lumină, după aproape un secol, o casetă de argint, conținând un document de o importanță aparte pentru Biserica Ortodoxă Română, dar și pentru municipiul Mangalia. Este vorba despre Hrisovul de sfințire al Bisericii, întocmit în anul 1929 și zidit apoi în Sfântul Pristol, unde s-a păstrat intact, până în zilele noastre“, susţine edilul.

Așa cum reiese din documentul istoric, piatra de temelie a Bisericii “Sf. Gheorghe” a fost pusă în septembrie 1915, iar sfințirea a avut loc în data de 2 iunie 1929, în prezența unor mari personalități ale acelor vremuri, printre care Regina mamă Elena și marele istoric Nicolae Iorga.

În prezent, Biserica “Sf. Gheorghe”, declarată monument istoric, se află în plin proces de restaurare, cu fonduri europene.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.