Societatea Trustee Capital Management IFN OU, înființată în urmă cu doi ani, în Estonia, a contestat două rapoarte de atribuire ale unor licitații inițiate de Primăria Constanța, pentru reabilitarea mai multor blocuri din zona Badea Cârțan și Casa de Cultură. Ambele i-au fost respinse de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Prima contestație a fost înregistrată pe 20 ianuarie 2025, împotriva Raportului procedurii nr. 247934/19.12.2024 și a Adresei de comunicare a rezultatului procedurii nr. 247950/19.12.2024, cu referire la Lotul 1 – componență bloc K9, elaborate de Primăria Municipiului Constanța, în cadrul procedurii simplificate organizate în vederea atribuirii contractului având ca obiect „Execuție lucrări aferente obiectivului de investiții: Creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din municipiul Constanța – zona Badea Cârțan – blocurile K9, K10, K13, K14, K15, Lot 1 – componență bloc K9, Lot 2 – componență bloc K10, Lot 3 – componența bloc K13, Lot 4 – componența bloc K14, Lot 5 – componența Bloc K15“.
Firma din Estonia a solicitat admiterea contestației, anularea actelor ca netemeinice și nelegale, recunoașterea faptului că poate desfășura activități de creditare pe teritoriul României fără a fi necesară autorizarea de vreo instituție din Romania sau înregistrarea în registrele/listele ținute de Banca Națională a României, dar și obligarea autorității locale la reluarea procedurii prin evaluarea ofertei depuse de Compact Conart SRL și luarea în considerare a documentelor emise de Trustee Capital Management IFN OU care atestă accesul la disponibilități financiare.
Cea de-a doua contestație a fost înregistrată pe 21 ianuarie 2025, împotriva rezultatului procedurii consemnat în Raportul procedurii nr. 6284/14.01.2025 și Comunicarea nr. 6292/14.01.2025, privind procedura simplificată, on-line, organizată în vederea atribuirii contractului de achiziție publică având ca obiect „Execuție lucrări de construcții în cadrul proiectului Creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din Municipiul Constanța – zona Casa de Cultură – blocurile L48, L49, L50 – 3 loturi“ – cu referire la Lotul 1. Și în acest caz au fost solicitate aceleași lucruri.
În ambele situații, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestațiile companiei din Estonia, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.
Trustee Capital Management IFN OU este o instituție înființată în Estonia în urmă cu aproximativ doi ani, de Dariana Laura Andor din Oradea.
În decembrie 2024, firma a solicitat instanței din România suspendarea programului guvernamental Casa Verde Fotovoltaice, destinat acordării de subvenții pentru instalarea panourilor solare și a sistemelor de stocare a energiei electrice.
Reamintim că Primăria Constanța a depus spre finanțare, în anul 2022, mai multe proiecte pentru creșterea eficienței energetice a unor clădiri rezidențiale din municipiu. Vor beneficia de reabilitare energetică mai multe blocuri din zonele Badea Cârțan, Soveja și Casa de Cultură.
În aprilie 2024, administrația locală a lansat licitațiile pentru execuția lucrărilor din cadrul proiectelor. Au fost trei licitații, câte una pentru fiecare zonă în parte. Blocurile de pe strada Badea Cârțan care vor beneficia de renovare sunt: K9, K10, K11, K12, K13, K14 și K15. De pe strada Soveja sunt incluse în proiect blocurile FT3A, FT3B și FT4, iar de pe strada I.G. Duca, blocurile L48, L49 și L50.
Finanțarea proiectelor este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Perioada de implementare este de 36 de luni, calculate de la data semnării contractelor de finanțare, adică din decembrie 2022.
Andreea CONDURACHE