Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța a murit în noaptea de 22 spre 23 decembrie în Spitalul de Boli Infecțioase unde era internată în urma îmbolnăvirii cu COVID -19.
Doina Păuleanu, în vârstă de 72 de ani, era doctor în istoria artei și director al Muzeului de Artă din 1990 și autoare a mai multor cărți din acest domeniu. Acum, aștepta să iasă de sub tipar ultimul său volum. Se pregătea de pensionare și își dorea ca până atunci, să se materializeze una dintre cele mai mari dorințe ale sale: dezvelirea oficială a bustului Reginei Maria, amplasat deja în fața Muzeului de Artă.
În ultima vreme a refuzat interviurile solicitate, pe motiv că este răcită, dar s-a dovedit că de fapt contactase noul coronavirus. Starea sa de sănătate s-a agravat și a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase, unde a fost și intubată.
Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti , secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971, doctor în Istoria Artei (Universitatea Bucureşti) şi director al Muzeului de Artă Constanţa din 1990, criticul de artă a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări în domeniul istoriei artei şi despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa. Pentru activitatea sa îndelungată, Doina Păuleanu a primit premiul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, din partea ministerului culturii francez, în anul 2008.
Grație doamnei Doina Păuleanu, Muzeul de Artă Constanța deține una dintre cele mai mari colecții de artă din țară, opere ce fac parte din patrimoniu inestimabil al României, în acestă instituție de cultură, aflându-se opere aparținând marilor pictori și sculptori români, cele mai importante fiind semnate de Nicolae Tonitza, marea sa iubire, sau de Nicolae Grigorescu, precum și mulți alți artiști români de mare valoare.
Cetățean de onoare al județului Constanța, Doina Păuleanu a publicat numeroase cărți, volume de artă, lucrări de istorie a artei, de management cultural sau antropologie urbană. Pentru toate realizările sale a fost recompensată de-alungul timpului, cu numeroase premii precum Premiul Academiei Române “George Oprescu” în domeniul istoriei artei pentru lucrarea “Constanța: 1878 – 1928. Spectacolul modernității târzii”.
C.S.