Doliu la Universitatea Ovidius din Constanța: prof. Nicolae Rotund a părăsit această lume!

0
347

Doliu la Universitatea Ovidius din Constanța! A decedat profesorul Nicolae Rotund. Facultatea de Litere a anunțat cu profundă tristețe plecarea către cele veșnice a profesorului Nicolae Rotund.

Zeci de ani cadru didactic al Facultății de Litere, pasionat de actul de predare și, în egală măsură, de activitatea de cercetare, profesorul Rotund este unul dintre aceia care și-au iubit profesia, dedicându-i-se total.


Trupul neînsuflețit va fi depus sâmbătă, începând cu ora 14.00, la Casa Albastră, iar slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, la ora 15.00, la Biserica din Tomis Nord.

„L-am cunoscut pe profesorul Nicolae Rotund, în primii mei ani de învățământ, pe când era inspector și l-am reîntâlnit la revista Tomis, cu ocazia unei aniversări a scriitorului Constantin Novac, când m-a “provocat” să-i citesc romanele acestui împătimit iubitor al mării și să prezint la Neptun o conferință despre spațiul marin in proză scriitorului constănțean.

Întâlnirea această a fost copleșitoare pentru că m-am trezit in lumea literară tomitană , în grupul de la Tomis, o revistă la care am colaborat cu mare pasiune tocmai datorită acestor scriitori și critici: Constantin Novac, Nicolae Motoc, Florin Șlapac, Arthur Porumboiu, Nicolae Rotund.


Nae, cum îi spuneau cei apropiați, a fost ultimul din acest grup literar care are meritul de a fi înființat și Filială Dobrogea a USR, extrem de importantă pentru spiritul literar al acestui spațiu, pentru adolescenții liceeni si studenții Universității “Ovidius”.


Aici, m-am întâlnit, din nou, cu profesorul universitar, cu omul de la catedră, devenit și director de departament, un spirit elegant și educat, plin de farmec, apreciat de colegi și iubit de studenți.


Toate aceste întâlniri, de-a lungul vieții, m-au făcut să-l cunosc și să-l consider pe Nicolae Rotund, un Om special, una dintre cele mai minunate și discrete persoane pe care le-am cunoscut. Am aflat, la ceas de seară, că sufletul său mare și nobil a părăsit această lume, o veste tristă cum au scris cei care au anunțat-o.

De o mare tristețe asemenea dorului care îi va urmări, de acum înainte, pe toți cei care l-au cunoscut, apreciat, iubit. Si suntem mulți cei cărora ne va lipsi și ne va fi dor. Iar dorul nostru se va transforma, cum spunea Nichita, “intr-o lacrimă care plânge cu ochi“, a precizat prof.Cristina Tamaș.

Nicolae Rotund a fost profesor și OM. Un profesor dedicat care a ales meseria din vocație și, fără îndoială, s-a dăruit ei. “Un moment, drag mie, care-mi vine în minte acum – examenul la ,,Literatură orală”, din anul I, cu profesorul Marin Mincu. M-a sfătuit, pentru că mă știa de copil, să-i răspund profesorului Mincu fără să-l contrazic.

La examen, îmi aduc și acum aminte, fără nicio legătură cu subiectul pe care-l aveam, Marin Mincu m-a întrebat cine a scris prefața la cartea lui Eugen Simion – ,,Dimineața poeților”. În opinia lui dacă nu știam lucrul acesta însemna că n-am citit cartea. Reacția mea a vrut să fie – ,,De ce?” , dar am văzut privirea profesorului Rotund și m-am limitat la răspuns. Întrebări peste întrebări au urmat. Am luat 10. Bianca a intrat după mine.

A întrebat-o dacă îmi e soră. Răspunsul profesorului Rotund a fost genial: ,,și geamănă, domnule decan (Marin Mincu era decan atunci) și vedeți că în folclor (eram la examenul de ,,Literatură orală”) există un blestem al gemenilor dacă nu iau aceeași notă”.


Profesorul Rotund mi-a coordonat lucrarea de gr. I și tot dumnealui a fost cel care m-a încurajat să mă înscriu la doctorat. Am fost împreună în multe comisii pentru acordarea gradului I. Avea un umor extraordinar, natural. Regret nespus trecerea lui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a precizat prof. Anamaria Ciobotaru, directorul Colegiului Pedagogic din Constanța.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.