Procesul Colectiv se reia miercuri la Curtea de Apel Bucureşti, după ce un al treilea judecător a analizat dosarul. Instanţa urmează să decidă dacă primarul Cristian Popescu Piedone rămâne cu acuzația de abuz în serviciu, pentru care a primit 8 ani și 6 luni de închisoare pe fond. Între timp, patroana firmei care s-a ocupat de artificii, condamnată în primă instanţă la 13 ani de închisoare, a murit, relatează RomâniaTV.
Dosarul Colectiv se reia miercuri la Curtea de Apel Bucureşti. Un complet de divergenţă va hotărî dacă Cristian Popescu Piedone, în prezent primar al Sectorului 5, rămâne cu acuzația de abuz în serviciu, pentru care a primit 8 ani și 6 luni de închisoare pe fond, sau dacă ar trebui inculpat pentru neglijență în serviciu, o infracțiune pentru care Codul Penal prevede pedepse mult mai mici, conform Libertatea.
Chiar şi la aproape şase ani de la incendiul în urma căruia 65 oameni au murit, instanţa nu a pronunţat în verdict final în dosarul Colectiv.
La termenul de miercuri, completul de divergență format din judecătorii Adina Dumitrache, Carmen Găină și Andrei Iugan va stabili dacă este nevoie de readministrarea unor probe, înainte de a lua o decizie cu privire la schimbarea infracţiunii de care este acuzat Cristian Popescu Piedone.
Întreg procesul ar putea fi prelungit în cazul în care instanţa va decide că este nevoie de reaudierea fostului primar al sectorului 4, a celorlalți funcționari publici din dosar sau a unor martori, notează sursa citată.
Pe 16 iunie, magistaţii Curţii de Apel Bucureşti au anunţat că edilul va fi judecat în continuare în procesul Colectiv, fără ca dosarul său să fie disjuns. Astfel, primarul Piedone, artificierii şi patronii clubului vor fi judecaţi, din nou, în acelaşi dosar.
Primele condamnări în dosarul Colectiv. Pedepsele pronunţate de Tribunalul Bucureşti
Primele condamnări s-au anunțat în decembrie 2019, când Tribunalul Bucureşti a decis următoarele pedepse:
- Cristian Popescu-Piedone (fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5) – 8 ani şi 6 luni de închisoare;
- Alin George Anastasescu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare
- Costin Mincu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
- Cătălin Paul Gancea (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
- Antonina Radu (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
- George-Petrică Matei (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
- Aurelia Iofciu (angajată Primărie Sector 4): 8 ani de închisoare;
- Luminiţa Larisa Ganea (consilier superior Primărie Sector 4): 7 ani de închisoare;
- Sandra Ramona Moţoc (referent superior Primărie Sector 4): 3 ani de închisoare cu suspendare
- Daniela Ioana Niţă (patron firmă de artificii): 12 ani şi 8 luni de închisoare;
- Cristian Mihai Niţă (patron firmă de artificii): 3 ani şi 6 luni de închisoare;
- Viorel Zaharia – pirotehnist – 9 ani şi 8 luni de închisoare;
- Marian Moise – pirotehnist – 10 ani de închisoare;
- Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă şi confiscarea sumei de 62.298 de lei Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei.
La mijlocul lunii august, Daniela Niţă, patroana firmei pirotehnice care a organizat focul de artificii de la Colectiv, a fost găsită, moartă în casă. Ea primise cea mai mare pedeapsă în dosarul Colectiv. Surse din rândul anchetatorilor au precizat că pe corpul femeii nu s-au găsit urme de violență.
Daniela Niță avea 44 de ani și era patroana firmei Golden Ideas, cea care instalase artificiile în clubul Colectiv. La Tribunalul București, ea a fost condamnată la cea mai mare pedeapsă din acest dosar: 12 ani și 8 luni de închisoare.