Unul dintre dosarele penale în care Marian Turbatu, fost administrator al SC NEG Teren SRL și asociat în cadrul acesteia, a fost trimis în judecată pentru delapidare, se întoarce la Parchet. Judecătorii Curții de Apel Constanța au dispus, marți, 12 septembrie a.c., restituirea la Parchet a dosarului, din cauza unor vicii de procedură.
Potrivit anchetatorilor, Marian Turbatu a fost asociat al afaceristului neamț Teut Jan Remam, în cadrul societății SC NEG Teren SRL, firmă specializată în producerea de energie eoliană, având și calitatea de administrator al acesteia, din 2006 până în 2018, când a fost exclus prin hotărâre judecătorească. De precizat că bărbatul are dublă cetățenie, română și germană.
Divergențele dintre el și asociatul său au început cu circa doisprezece ani în urmă, pe motiv că Turbatu nu i-a permis accesul asociatului său la documentele societății, mai ales la cele contabile, întrucât Teut Jan Remam ar fi vrut să facă unele verificări, mai ales că existau suspiciuni de delapidare.
Așa se face că, în 2011, Teut Jan Remam a înregistrat o solicitare la Tribunalul Constanța, de excludere a lui Turbatu dintre asociații firmei. Trecând peste alte detalii, Marian Turbatu a fost exclus din societate tocmai din cauza operațiunilor frauduloase pe care le-a efectuat.
Printre acestea se numără: înstrăinarea unor imobile-terenuri aparținând societății către prieteni sau membrii familiei lui, a scos bani și bunuri din societate, pe care le-a valorificat sau și le-a însușit pentru sine.
Situația a fost cu atât mai dificilă în vederea stabilirii unor prejudicii, în contextul în care, din 2011, individul a refuzat să prezinte documentele asociatului său, executorului, chiar și instanței de judecată, nici nu a înregistrat în contabilitate acțiunile sale din perioada când era administrator statutar, potrivit rechizitoriului.
Procurorii mai arată că nu a permis accesul la documentele firmei nici atunci când asociatul său a obținut o hotărâre judecătorească în acest sens. Nici expertul contabil desemnat în cadrul anchetei nu a putut scoate nimic de la el. În cadrul unor audieri, Marian Turbatu a declarat că o parte din arhivă a ars într-un incendiu, la Babadag, însă, în urma unor percheziții, aceasta a fost găsită de anchetatori, ceea ce i-a adus o nouă infracțiune, cea de mărturie mincinoasă.
O altă ilegalitate reținută în sarcina sa este legată de profesia de avocat. Asta pentru că legislația din România nu permite avocaților să fie și administratori statutari de firme, însă Marian Turbatu avea încheiate contracte de asistență juridică între Cabinetul individual de avocatură ”Marian Turbatu” și societatea NEG Teren SRL, deși, în realitate, acest cabinet nici nu exista, iar individul, într-adevăr, este de profesie avocat, dar nu figurează în circumscripția niciunui Barou din România și nici nu a întrunit un număr minim de ore de asistență juridică, în calitate de avocat. El este avocat, dar în circumscripția unui barou din Berlin – Germania. Așa cum au apreciat procurorii, prin acest demers, individul a vrut să creeze, de fapt, o aparență de legalitate, deși încălca legea.
Așa se face că, în 2014, ar fi emis un document de însușire anexă la contractele de asistență juridică, cu care ar fi încercat să le pună în executare silită, pentru obținerea unei sume mari de bani. Procurorul de caz a reținut în sarcina individului, mai multe activități infracționale, precum:
- crearea în mod artificial a unei creanțe fictive, în baza cărora a încercat să execute silit firma, luând în plată unele imobile,
- cumpărarea în numele firmei a unor imobile, de la persoane apropiate, la prețuri disproporționate,
- transfer de bunuri imobile, preluând în patrimoniul societății terenuri cu valoare redusă și transferuri de terenuri incluse în proiecte eoliene, pentru care societatea încasa câteva mii de euro pe an.
Trimiterea în judecată
Prin ordonanța procurorilor din mai 2022, s-a pus în mișcare urmărirea penală a lui Marian Turbatu, pentru delapidare în formă continuată, iar în data de 10 iunie 2022, acesta a fost trimis în judecată prin rechizitoriu, dosarul său fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța.
Revenind în prezent, marți, 12 septembrie a.c., Curtea de Apel a dispus restituirea dosarului la procurorul de caz, pentru remedierea unor neregularități din faza de urmărire penală, însă decizia poate fi contestată.
D.A.