A trecut un an și jumătate de la trimiterea în judecată a unor indivizi acuzați de fapte grave, precum proxenetismul, traficul de persoane, deținerea de droguri și alte infracțiuni. Însă, până în prezent, nu s-a întâmplat nimic în acest dosar. Nici măcar nu a fost fixat un prim termen pe fond, deși, în luna august a anului trecut, judecătorul de Cameră preliminară a stabilit că trimiterea în judecată a fost legală.
Dumitru Marin Pătru, Teodor Andrei Grozea, Mădălina Florina Brînzei și Violeta Bucur sunt acuzați de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, deținere de droguri în vederea consumului propriu, uzul de fals, instigare la uzul de fals, fals în înscrisuri oficiale, fapte comise sub forma concursului de infracțiuni.
Persoanele respective au primit vizita procurorilor și a polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, care le-au percheziționat locuințele în căutare de probe, iar la final au fost emise mandate de arestare preventivă. Asta în primăvara anului trecut, când au fost efectuate cinci percheziții domiciliare în județul Constanța, mai cu seamă în comuna Cobadin.
Dumitru Marin Pătru, un recidivist cu aere de interlop, care deține un centru de dezmembrări auto, împreună cu Teodor Andrei Grozea, un individ tot cu antecedente penale, au fost primii vizați în anchetă. În sarcina lui Pătru s-au reținut infracțiunile: trafic de persoane, proxenetism, deținere de droguri pentru consum propriu și uz de fals. La rândul său, Grozea este acuzat de trafic de persoane, proxenetism și uz de fals.
Pe lângă cei doi, în același dosar au mai fost deferite justiției două femei, Violeta Bucur, fără antecedente, acuzată doar de fals în înscrisuri oficiale și complicitate la uzul de fals, și Mădălina Florina Brînzei, din Ciocârlia, cea care a devenit, între timp, soția lui Marian Pătru, cei doi căsătorindu-se în vara acestui an. Ea este nu are antecedente penale și este acuzată de proxenetism, deținere de droguri, instigare la fals în înscrisuri oficiale și complicitate la uzul de fals.
La finele lunii august 2023, judecătorul de Cameră preliminară a admis acțiunea de trimitere în judecată înaintată de Ministerul Public, stabilind că urmărirea penală, materialul probator și sesizarea instanței cu rechizitoriu sunt legale. Astfel, a dat startul începerii judecății, mai ales că hotărârea luată în camera de consiliu nu a fost atacată.
Următorul pas era stabilirea primului termen de judecată pe fond. Numai că acest lucru nu s-a făcut nici până în prezent.
Acuzații grave: au exploatat sexual o persoană cu probleme psihice
Anchetatorii au reținut faptul că, în luna octombrie 2021, unul dintre indivizii cercetați ar fi recrutat o persoană, în scopul exploatării sexuale, prin obligarea la practicarea prostituției, speculând starea de vădită vulnerabilitate a acesteia (diagnosticată cu afecțiuni psihice și încadrată în grad accentuat de handicap).
În realizarea scopului infracțional, în intervalul octombrie 2021 – august 2022, doi inculpați ar fi transportat și adăpostit persoana vătămată la diferite adrese din România și Austria, în vederea exploatării acesteia.
De asemenea, s-a reținut că, în perioada noiembrie 2017 – septembrie 2022, ei ar fi determinat patru persoane să practice prostituția pe teritoriul României și Austriei, și ar fi înlesnit activitatea acestora, prin identificarea și închirierea de locuințe, postarea de anunțuri pe Internet, racolarea clienților, transportarea și protecția acestora, obținând sume de bani din activitatea desfășurată.
În perioada iulie 2021 – februarie 2022, aceștia ar fi obținut foloase materiale de pe urma practicării prostituției de către patru persoane vătămate. În urma audierilor, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța au dispus măsura reținerii față de cele două persoane bănuite. Pe 6 ianuarie 2023, magistrații Tribunalului Constanța au dispus arestarea preventivă a acestora, formulările fiind depuse separat.
Așa cum arătam mai sus, în afară de arestări și verificarea legalității trimiterii în judecată, în această cauză nu s-a mai făcut nimic.
D.A.