Un comisionar vamal din rândul celor vizați de o anchetă DIICOT, parte a unui grup infracțional organizat care făcea contrabandă cu parfumuri și alte produse sosite în port, urmează a fi cercetat în continuare de procuror, după ce instanța i-a respins acordul de recunoaștere a vinovăției.
Alexandru Nicolae O. este un comisionar vamal, parte în dosarul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism în care sunt cercetate mai multe persoane, ca urmare a unor percheziții care au avut loc în urmă cu patru ani.
Pentru a înțelege speța, trecem în revistă câteva aspecte din dosarul penal.
Percheziții în România și în alte state
În 2021 au avut loc percheziții pe teritoriul României, în mai multe județe, dar și în Italia și în Franța, în baza unor ordine europene de anchetă.
Vorbim despre un grup infracțional organizat cu ramificații internaționale, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și de corupție în formă continuată. Acesta a fost format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și un comisar-șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, un agent-șef principal de Poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța.
Astfel, liderii grupului infracțional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac“, în cadrul unor operațiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Turcia.
Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud.
Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamali, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.
Totodată, gruparea a beneficiat și de sprijinul unui declarant vamal, care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documente.
În sprijinul grupării, au fost cooptați și un agent-șef principal de Poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar-șef de Poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora.
Acord de recunoaștere a vinovăției respins de judecători
Revenind la comisionarul vamal Alexandru Nicolae O., acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, pentru soluționarea cauzei prin metoda simplificată, ceea ce înseamnă o reducere a pedepsei.
Numai că judecătorul a respins acest acord semnat între inculpat și procuror, motivul fiind legat de faptul că, în realitate, situația ar fi ceva mai amplă decât ceea ce s-a menționat în acordul încheiat. Din acest motiv, instanța a dispus, marți, 11 martie, respingerea înțelegerii dintre anchetator și inculpat, respectiv întoarcerea dosarului la Parchet, pentru continuarea urmăririi penale.
„Respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat în Dosarul nr. XXXX, în data de 29.11.2024, între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală și inculpatul O. ALEXANDRU NICOLAE, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la contrabandă în formă agravată și continuată (cincisprezece acte materiale), complicitate la punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată (cincisprezece acte materiale); luare de mită, complicitate la dare de mită. Dispune trimiterea dosarului la procuror, în vederea continuării urmăririi penale. Cu drept de apel în zece zile de la comunicare. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței astăzi, 11.03.2025“, se arată în minuta judecătorească.
Precizăm că liderii grupării din care făcea parte și persoana prezentată mai sus au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ un dolar pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de dolari americani, oferită pentru un transport ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni.
Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 de milioane de euro.
Daniel ALBU
Citește și: