Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va aloca suma de aproximativ 480 de milioane lei (peste 97 milioane de euro) pentru finanțarea tuturor lucrărilor aferente construcției Stadionului „Gheorghe Hagi”, din Constanța. 474 de milioane de lei este suma suportată de către Compania Națională de Investiții (CNI), în timp ce municipiul Constanța, care este beneficiarul investiției va aloca suma de 6 milioane de euro. Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de șapte luni, iar cea de execuție este de 21 de luni. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire stadion «Gheorghe Hagi», str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanța, județul Constanța” a fost pus în consultare publică pe data de 3 octombrie 2022.
Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 3 octombrie 2022. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, Bd. Libertăţii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucureşti, la adresa de e-mail: transparenta@mdlpa.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunţului, se arată pe site-ul ministerului.
Stadionul „Gheorghe Hagi” va avea o capacitate de 18.190 de locuri. Ce construcții mai presupune proiectul:
Lot 1 – Construire Stadion „Gheorghe Hagi”, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanta;
Lot 2 – Construire arene tenis și dependințe, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanța;
Lot 3 – Construire Centru sportiv pentru recuperare, refacere și cantonamente, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanța.
Ce lucrări și-a asumat că va realiza Primăria Constanța
„În vederea realizării obiectivului „Construire Stadion „Gheorghe Hagi”, municipiul Constanța și-a asumat realizarea lucrărilor aferente amenajărilor exterioare – accese, promenada, alei, drumuri și plaforme, rețele de utilități; împrejmuire, amenajări peisagere, etc.; desființării corpurilor existente – stadion și anexe, clădiri tehnice, drumuri și alei, și cheltuielile aferente organizării de șantier”, se arată în nota de fundamentare a HG.
Dotările stadionului
Capacitatea stadionului va fi de minim 18.000 de locuri, cu următoarele categorii de spectatori: public general, spectatori VIP, persoane cu dizabilități, reprezentanți presă (scrisa si radio-TV), și va fi structurat și dotat astfel: tribune, locuri şi facilităţi pentru spectatori; sector rezervat suporterilor echipei vizitatoare; spațiu pentru accesul şi ieşirea publicului; căile de acces pe stadion; sistemul de iluminat de urgenţă; sistemul de sonorizare şi comunicare cu publicul; instalaţiile sanitare pentru spectatori; puncte de prim ajutor pentru spectatori; facilităţile pentru spectatorii cu dizabilităţi; zona rezervată VIP-urilor şi invitaţilor cu cel puțin 1500 de locuri acoperite, dintre care 100 de locuri trebuie rezervate echipei vizitatoare; camera de control (punctul de comandă); sistemul de televiziune cu circuit închis; sistemul de acces a spectatorilor prin porţi de tip turnichete.
1800 de locuri de parcare disponibile
În nota de fundamentare a hotărârii se precizează faptul că parcările vor fi asigurate de jur împrejurul stadionului pe o rază de un kilometru. Vor fi 1800 de locuri de parcare.
„Zonele de parcare pentru spectatori sunt asigurate de jur împrejurul stadionului pe o rază de maximum 1 km. Numărul de locuri de parcare pentru autoturisme este de circa 10% din capacitatea stadionului (1800 locuri). De asemenea, trebuie asigurate locuri de parcare pentru cel puțin 30 de autocare pentru suporterii echipei oaspete. Investiția include asigurarea unei zone aferente structurilor de siguranță, incluzând spații pentru forțele de poliție, sală pentru adunarea și instruirea personalului, spații pentru depozitarea obiectelor interzise în complexul sportiv, centrul de control-comanda, spațiul pentru pompieri, spațiul pentru adunarea și instruirea oamenilor de ordine (stewarzii)”, se arată în document.
Zonă pentru restaurante, cafenele și fan-club
Noul stadion de la Constanța va avea, printre altele, o zonă pentru baruri, cafenele, restaurante, fan-cluburi, dar și un spațiu dedica muzeului clubului.
1. Săli de antrenament – atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, amplasate sub tribuna Est, cu spații anexă și cu suprafața estimată de cca. 3.000 mp.
2. Centru de conferințe – compus din două săli de conferințe cu capacitatea de cate 200 locuri fiecare și cel puțin 6 Săli cu capacitatea mai redusa 20-40 locuri și spații conexe. Suprafața minimă estimată este de cca. 2.000 mp;
3. Spațiu expozitional – muzeul clubului, cu suprafața estimată pentru această funcțiune va fi de 500-800 mp, fară să fie limitativ.
4. Spații administrative. Se vor amenaja două zone administrative pentru administrația complexului sportiv și pentru clubul Farul, de cel putin 350 mp fiecare (inclusiv spații anexă – grupuri sanitare, circulații etc.).
5. Spații comerciale – magazine de suveniruri, articole sportive și altele, pe o suprafața construită estimată de aproximativ 800 mp.
6. Spații de alimentație publică – baruri, cafenele, restaurante, fan-club etc.. pe o suprafață construită estimată de aproximativ 1.500 mp.
Ce spunea primarul Vergil Chițac pe 28 septembrie 2022:
„Constanța
va avea o arenă ultramodernă, cu o capacitate de 18.190 de locuri. Astăzi,
alături de domnii Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu, am parcurs ultima etapă
dinaintea emiterii Hotărârii de Guvern pentru finanțarea noului stadion
„Gheorghe Hagi” și am prezentat proiectul în fața comisiei interministeriale. A
fost aprobat în unanimitate.
Ce
urmează:
Ministerul Dezvoltării va elabora proiectul de HG care va sta pe site, în dezbatere publică, timp de 15 zile;
Proiectul va pleca pe circuitul ministerial de avizare;
Va
fi emisă Hotărârea de Guvern (cred eu, cel târziu în luna octombrie).
Din acel
moment, simultan, lucrurile se vor partaja astfel:
Noi ne vom ocupa de diligențele pentru emiterea HG de demolare a stadionului actual și de demolarea efectivă;
Compania
Națională de Investiții (CNI) va avea în vedere proiectarea și execuția noului
stadion.
Avem
ambiția ca în toamna anului viitor să începem efectiv construirea noii arene.
Constanța
avea nevoie de mult timp de un astfel de proiect și mă bucur foarte mult că se
întâmplă. Orașul merită din plin acest stadion, care va putea găzdui evenimente
sportive și culturale majore.
Sănătate
maximă tuturor!”.
Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de miercuri, 14 septembrie a.c. a Consiliului Local Constanța există două proiecte de hotărâre care vizează proiectul privind construirea stadionului „Gheorghe Hagi”. În unul dintre ele se arată că Primăria Constanța va aloca 6.008.830,79 de lei cu TVA, adică 1.227.544,64 de euro. Inițial, municipalitatea intenționa să cheltuie 20.619.436,72 de lei cu TVA, adică 4.212.346,79 de euro. Ambele proiecte de hotărâre au fost adoptate, cu 27 de voturi „pentru”.
Citește mai multe aici:
Petruț IACOB