Dr. Adriana Câmpeanu: De Ziua Mondială a Sănătății îmi îndrept gândurile către cei care veghează neîncetat la sănătatea noastră, colegii mei medici și personal sanitar

0
87
Dr. Adriana Teodora Câmpeanu
Dr. Adriana Teodora Câmpeanu

Ziua Mondială a Sănătății, marcată simbolic în fiecare an la data de 7 aprilie, este prilej pentru Organizația Mondială a Sănătății de a aduce în prim-plan subiecte specifice de sănătate care îi preocupă pe oamenii din întreaga lume.

În anul 2021, Ziua Mondială a Sănătății promovează mesajul „Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă. Fără inechitate în sănătate”. Pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile.

Astăzi sărbătorim Sănătatea, o componentă vitală a vieții noastre de zi cu zi, greu încercată în ultima perioadă. Să nu uităm că “sănătatea este dreptul fundamental al fiecărei ființe umane fără deosebire de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”. De Ziua Mondială a Sănătății vreau să îmi îndrept gândurile către cei care veghează neîncetat la sănătatea noastră, colegii mei medici și personal sanitar. Această zi este și despre ei și nu trebuie uitată lupta pe care o duc zi și noapte împotriva acestui virus perfid care ne-a acaparat viețile. La mulți ani!”, susţine dr. Adriana Câmpeanu, președintele Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, sport, culte şi protecţie socială din Constanţa, dar şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.

În acest context, OMS vine cu un îndemn la acțiune pentru fiecare membru al societății:

  1. Să lucrăm împreună. Haideți să lucrăm cot la cot: comunitățile și persoanele afectate pentru a aborda cauzele inechităților, a identifica soluții și a le aborda. Cel mai mare impact poate fi obținut atunci când autoritățile și comunitățile lucrează împreună.
  2. Să colectăm date fiabile. Livrarea și colectarea datelor din sănătate clasificate în funcție de sex, vârstă, venit, educație, dizabilitate, locație geografică și alte caracteristici necesare vor fi deosebit de utile pentru a evalua inechitatea socială și a lupta cu ea.
  3. Să abordăm inechitățile. Cauzele inechităților trebuie abordate, iar investițiile în asistența medicală primară – mărite.
  4. Să acționăm dincolo de hotarele țării. De exemplu, numai atunci când putem proteja, testa și trata întreaga populație de pe glob putem pune capăt pandemiei de COVID-19. Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile cu vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm mecanismele naționale și internaționale și să construim încrederea și participarea comunității la nivel global.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.