Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este o unitate sanitară de referinţă pentru pacienţii din Dobrogea. Anul acesta, aici au fost trataţi mii de pacienți. Lunar au ajuns în atenția medicilor 350 de pacienţi în regim de spitalizare continuă şi 8.000 de pacienți în regim de spitalizare de zi pe un interval de 4-5 luni.
Îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt internaţi pacienții, dotările cu aparatură medicală modernă, precum și punerea în funcțiune a modularului, a Radiologiei și a Compartimentului de Terapie Intensivă au fost principalele provocări din ultimul an pentru conducerea spitalului. Medicul Claudia Simona Cambrea a preluat conducerea spitalului într-un moment foarte dificil, însă nu a renunțat nicio clipă la misiunea sa. Managerul a rezistat eroic în tot acest timp și a făcut tot posibilul ca spitalul să funcționeze din nou, prin demararea unor proiecte beneficice pentru întreaga comunitate.
”Am preluat conducerea spitalului într-un moment foarte greu. Au fost câtreva luni în care am trăit cu toții, de la manager și până la medici, asistenți și infirmieri, cu nesiguranța locului de muncă. Au fost două luni în care nu știam care va fi soarta acestui spital și dacă va mai exista ca entitate de sine stătătoare sau dacă vom deveni secții ale altor spitale din județ. Din fericire, a înțeles toată lumea importanța strategică a acestui spital, importanța lui pentru sănătatea publică a județului Constanța. Este un spital cu un colectiv de medici și asistente medicale foarte bine pregătit și care are capacitatea să acorde asistență medicală de înaltă calificare pentru tot ce înseamnă patologia de boli infecțioase pentru județul Constanța, dar și județele Tulcea, Călărași și Ialomița”, a declarat, pentru Focus Press, medicul Claudia Simona Cambrea.

Managerul dr. Cambrea ne-a precizat faptul că prin aceste investiţii se reușește o creștere semnificativă a calităţii actului medical. Mai sunt însă multe proiecte în desfăşurare, atât în privința infrastructurii, cât și a dotărilor, dar spitalul a evoluat mult după ce a avut loc incendiul din 2021 și acum este funcțional.
În cadrul unui interviu Focus Press am discutat cu managerul despre condițiile „de luptă” impuse de pandemie lucrătorilor medicali, lipsuri, necesități, strategii de dezvoltare a instituției medicale: „La finele anului 2023 avem un bilanț pozitiv. S-au întâmplat o serie de lucruri îmbucurătoare pentru spital. Infrastructura este foarte mult îmbunătățită și sunt o serie de proiecte care-și urmează cursul. Cele mai dificile cazuri din 2023 au fost cele legate de patologiile de boli infecțioase care prezentau multiple afecțiuni, în special cazurile severe care nu au putut fi asistate în Spitalul de Boli Infecțioase, prin nefuncționalitatea Compartimentului de Terapie Intensivă”.
Spitalul Modular este gata. La sfârșitul acestui an va fi predat Primăriei Constanța
Una din prioritățile pentru prima parte a anului 2024 este darea în folosință a Spitalului Modular. „Spitalul Modular este gata. La sfârșitul acestui an va fi predat Primăriei Constanța și, ulterior, administrația locală îl va preda către spital. Prioritatea este punerea în funcțiune a acestui spital. Un alt lucru foarte important este punerea în funcțiune a Compatimentului de Imagistică Medicală, care va funcționa la nivelul acestui spital. Farmacia și Laboratul vor fi relocate în acest Spital Modular. Darea în funcționare a Compartimentului de Terapie Intensivă este o altă prioritate”, ne-a declarat dr. Cambrea.
De la medicină la management sanitar, totul în slujba pacientului
Dr. Claudia Simona Cambrea lucrează aici neîntrerupt de 28 de ani. Din 1995 și-a început misiunea în acest spital. Este locul unde s-a format ca medic. A adunat experiențe pentru mai multe vieți. În cei 28 de ani petrecuți în saloanele și pe holurile spitalului, dr. Cambrea a reușit să salveze mii de vieți. Satisfacția medicului este accea de a-și vedea pacienții vindecați, în siguranță.

Din 2021 este manager și pune accent pe un act medical de calitate. Tot în mandatul său spitalul a primit din Partea Parlamentului României, Comisia pentru Sănătate a Senatului, prin prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, diplomă de excelență în semn de prețuire pentru cei 37 de ani de luptă împotriva HIV/SIDA. Motiv pentru care am avut o discuție despre bilanț, cazuistică, epidemia de rujeolă, hrana pacienților, în ce constă procesul de modernizare al spitalului, cum sunt structurate secțiile de boli infecțioase, stocuri de medicamente, deficit de personal, burnout și priorități. Toate răspunsurile le găsiți în video interviul Focus Press.
Alexandra VASILE
Citește și: