Pandemia de COVID-19 a scos la iveală neregulile din sistemul de sănătate. Problema subfinanțării sistemului public de sănătate ar trebui să fie pe lista de preocupări a Guvernului. Există un deficit de factor uman în sănătate, începând de la asistente, la medici. Sistemul sanitar de stat şi mediul privat ar trebui să se completeze şi să nu fie într-o concurenţă fără sens, în vederea identificării unor soluţii pentru pacient, până la urmă, care să preia din presiunea existentă pe sistemul public.
Sistemul medical trebuie regândit din temelii. În clipa de faţă, mediul privat este cel care stoarce buzunarul pacientului pentru sănătatea. Medicul radiolog-senolog Alexandru Gavrilă ne-a explicat, în cadrul unui interviu Focus Press, diferența dintre sistemul medical de stat și mediul privat în Radiologie și Imagistică Medicală.
„Am fost și la privat, într-o multinațională. Este o presiune. Privatul trebuie să facă și profit. Au dreptate și ei. Sunt investigații în regim de viteză, nu pentru siguranța pacientului. Nu vreau să intru în polemici cu nimeni. Sper să putem face lucrurile corect, chiar dacă sunt prețurile mai mari. Mai bine să măresc prețurile și durata investigației este cea optimă. Am feedback de la paciente că au făcut ecografie mamară bilaterală la privat și a durat 5 minute. Media unei ecografii de sân bilaterală ar trebui să fie de 20 de minute. Însă, 2-5 minute este foarte puțin și riscul să scapi o leziune este foarte mare. Până la urmă trebuie să reducem riscul nostru de a ne expune. Ne expunem la privat pentru că suntem obligați, așa se cere, să fim competitivi. Toată lumea va greși la un moment dat. Este inevitabil asta, însă procentul de „rateuri” va fi mult mai mare dacă nu faci investigațiile într-un timp adecvat și nu te concentrezi pe ceea ce faci„, a declarat, pentru Focus Press, dr. Alexandru Gavrilă.
Alexandra VASILE