Operația de cataractă este o intervenție chirurgicală în care cristalinul opac al ochiului este îndepărtat și înlocuit cu unul artificial, numit implant de cristalin intraocular, susține medicul Hicham Mrini.
Conform medicului oftalmolog, intervenția este minim invazivă, este efectuată sub anestezie locală și durează mai puțin de o oră cu tot cu pregătiri și îngrijiri postoperatorii.
Este una dintre cele mai comune și eficiente intervenții chirurgicale, având o rată foarte mare de succes în restaurarea vederii pacientului, explică medicul. Recuperarea după operație este relativ rapidă, iar majoritatea pacienților observă o îmbunătățire semnificativă a vederii în zilele imediat următoare intervenției, atrage atenți dr. Hicham Mrini.
Conform medicului Mrini, factorii de risc pentru dezvoltarea cataractei includ:
- Expunerea la radiații UV – Expunerea îndelungată la lumina soarelui poate crește riscul de dezvoltare a cataractei. Ochelarii de soare joacă un rol important în protejarea ochilor de radiațiile ultraviolete (UV) dăunătoare.
- Diabetul zaharat – Pacienții diabetici au un risc crescut de a dezvolta cataractă.
- Fumatul – Fumatul este un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea cataractei.
- Medicația – Anumite medicamente, în special corticosteroizii, pot crește riscul de cataractă.
- Traumatismele oculare – Leziunile la nivelul ochiului pot determina apariția cataractei.
- Alți factori cum ar fi consumul excesiv de alcool, hipertensiunea arterială și obezitatea pot, de asemenea, să crească riscul de apariție a cataractei.
A.V.