Dr. Obadă: “Suntem singura Secție de Ortopedie din Dobrogea care operează. Operăm numai urgențe. Pacienții cronici nu au acces în spital. Avem liste lungi de așteptare”

0
4595
Dr. Bogdan Obadă, medicul șef al Secției Clinice de Ortopedie și Traumatologie din cadrul SCJU

Pacienţii cronici din Dobrogea sunt nevoiţi să aştepte chiar şi câteva luni ca să fie operaţi. Motivul? Unitățile sanitare publice din țară au suspendat, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă. Medicul Raed Arafat, șeful CNSU, susține că a fost nevoit să emită un ordin pentru 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. Așa se face că medicii au fost nevoiți să recurgă la liste de așteptare pentru operații în cazul pacienților cronici.

În Secția Clinică de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța medicii operează doar urgențele. Patru săli de operație deservesc întreaga Dobroge. Cadrele medicale din Constanța operează numai fracturi.

Nu avem voie să internăm pacienți cronici. Este ordin dat de dr. Arafat. Nimeni nu internează pacienți cronici. Operăm pacienții cu fracturi. Sunt multe fracturi. Operăm numai urgențe. Mangalia nu operează fracturi, Medgidia are spital COVID, Tulcea trimite pacienții la Constanța. Noi nu facem față în secție. Suntem singura Secție de Ortopedie din Dobrogea care operează. Avem o medie de 4-5 internări pe zi, cu fracturi. Noi avem rulaj. Avem 4 săli de operație. Orice pacient în 24-48 de ore este operat și putem să-l și externăm la timp ca să nu ne blocăm. Ultimele 3-4 saloane, 20 de paturi, sunt blocate în capătul secției, în Terapie Intensivă COVID. În rest, rulăm pacienții. Avem 4 săli de operație, dotate complet și nu ne permitem să ne blocăm”, a declarat, pentru Focus Press, dr. Bogdan Obadă, medicul șef al Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța.

Medicii speră ca autoritățile să deblocheze Programul Național de Endoprotezare și Instabilitate Articulară. “Așteptăm să se dea drumul și la internările de cronici. Avem programele naționale, dar sunt blocate. Programul Național de Endoprotezare include pacienții cu artroze de șold și de genunchi, pacienți care își așteaptă protezele. Acesta este singurul lucru care mă nemulțumește. Nu avem voie să internăm cronici. Acesta este ordinul aplicat în toată țara. Sunt mulți pacienți în situația aceasta. Zeci sau poate sute“, susține dr. Obadă.

“Avem proteze mai bune ca la privat”

Toate internările se fac numai prin Unitatea de Primire Urgență (UPU). Toți pacienții care ajung în Secția de Ortopedie sunt testați COVID. “Orice pacient care ajunge la noi este testat. Pacienții trebuie să înțeleagă necesitatea vaccinării. Suntem în situația aceasta din cauza ratei scăzute de vaccinare. Din cauza aceasta suferă pacienții cronici. Pacienții cronici nu au acces în spital. Suntem singura unitate de Ortopedie din Dobrogea care operează. La noi vin pacienți și de la Mangalia și de la Tulcea, iar Medgidia are spitalul COVID. Cernavodă nu are Ortopedie. Pacienții cronici cu gonartroze și coxartroze își așteaptă protezele și nu îi putem interna. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla după ce expiră ordinul. Pacienții cronici așteaptă să fie operați. Suntem 12-14 medici și fiecare avem liste lungi de așteptare. Pacienții cronici nu au bani să se opereze în privat. Plus că avem finanțare foarte bună pe programele naționale. Avem proteze mai bune ca la privat. Protezele, care sunt în Județean la momentul actual, sunt peste protezele care le oferă spitalele private. Eu am crescut finanțarea în mod constant. Însă, pacienții cronici nu au acces la ele pentru că nu putem să-i internăm din cauza ordinului. Dacă ar avea și România o rată de vaccinare de 70% ca alte țări nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat acum, să fie 400 de morți în fiecare zi”, a conchis medicul șef Bogdan Obadă.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.