DSP Constanța, ajutată în anchetele epidemiologice de Universitatea Ovidius. Arafat: “Studenţii la Medicină care fac voluntariat în spitale COVID-19 vor primi 2.500 de lei pe lună”

0
524
Foto: Universitatea Ovidius

Studenţii la Medicină care se vor înscrie ca voluntari să ajute personalul medical la îngrijirea pacienţilor COVID-19 vor beneficia de prime de 2.500 de lei pe lună, masă și cazare, plus diurnă, potrivit un proiect de ordonanţă de urgenţă discutat joi, în primă lectură, de Guvern, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.


Referitor la OUG pentru măsuri noi în asistenţa medicală pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, care a fost în primă lectură, ordonanţa prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire în rezidenţiat, pe durata situaţiei cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât să poată să lucreze sub supraveghere în spitale şi să asiste în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii care suferă de COVID-19“, a declarat Arafat, după şedinţa de Guvern.


El a spus că proiectul de ordonanţă prevede şi ca, în colaborare cu rectorii universităţilor de Medicină, să se organizeze un program de voluntariat în care “studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, pe bază de recrutare de voluntari”.

Diurnă, cazare și masă pentru studenţii care fac voluntariat în spitale COVID-19 

Studenţii vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 lei. Plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa“, a precizat Arafat.


Potrivit şefului DSU, aceste măsuri sunt “extrem de importante” pentru creşterea capacităţii sistemului. “Studenţii vor ajuta, ca personal mediu, vor lucra alături de asistenţi, alături de medici şi ţintim, în primă fază, dintr-o pepinieră, să zic, de 20.000 de posibili voluntari, recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari, în colaborare cu universităţile“, a adăugat Raed Arafat.
El a mai spus că proiectul de ordonanţă prevede şi ca Ministerul Apărării să participe şi să sprijine în realizarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, când aceasta va începe.

Facem precizarea că 190 de studenți au răspuns pozitiv solicitării Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) de a se alătura în rezolvarea telefonică a anchetelor epidemiologice și susținerea activității call-center-urilor alături de Direcția de Sănătate Publică (DSP). La momentul actual, în baza de date a call-center-ului figurează înscriși 121 de studenți voluntari din cadrul Facultății de Medicină și 69 de voluntari din cadrul celorlalte facultăți ale UOC. În realizarea anchetelor epidemiologice pot participa studenți din cadrul oricărei facultăți, începând cu anul II de studiu.

Minimum 12-15 voluntari vor desfășura activități zilnice în intervalul 09:00-18:00, în Campus Corp B, Amfiteatrele P20 și P23, programul de lucru desfășurându-se în ture de câte trei ore (9:00-12:00, 12:00 – 15:00, 15:00-18:00), cu respectarea normelor de distanțare socială și igienizare, între ture, a sălilor.

De asemenea, aceștia pot obține contracte de voluntariat, cu condiția să realizeze activități de cel puțin trei ore pe zi, în decursul a șapte zile, la alegere. Totodată, voluntarii vor beneficia de training specializat realizat zilnic de către reprezentanții DSP și vor fi coordonați de Andreea Bugescu, Renate Căpraru și Yener Ibadula, studenți ai Facultății de Medicină.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.