Andrei Oniscu, studentul de la „Ovidius“ care a încercat să-și ucidă profesorul fiindcă i-a dat o notă prea mică, a scăpat, cel puțin teoretic, de celula arestului în care stă din luna iulie a anului trecut. Spunem „teoretic“ pentru că hotărârea instanței care a dispus punerea sa în libertate de sub puterea mandatului de arestare poate fi contestată, iar până când aceasta nu va fi definitivă, tânărul nu poate părăsi arestul.
Tribunalul Constanța a dispus, vineri, 7 februarie, înlocuirea arestului preventiv a lui Andrei Oniscu cu o măsură ceva mai blândă, respectiv arestul la domiciliu, deși acesta făcuse cerere de plasare sub control judiciar.
„Admite cererea formulată de inculpatul Oniscu Andrei. Înlocuieşte măsura arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 zile de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Dispune punerea în libertate a inculpatului Oniscu Andrei de sub puterea Mandatului de arestare preventivă nr. 73/UP/28.06.2024 emis de Tribunalul Constanţa, în Dosarul penal nr. 4406/118/2024, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză la data rămânerii definitive a prezentei încheieri (…) Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare“, se arată în încheierea de ședință.
Andrei Oniscu a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor, iar ultimul termen a avut loc zilele trecute, când cauza a fost amânată pentru luna martie, în vederea administrării unor probe.
Precizăm că dosarul a trecut de filtrul Camerei preliminare, în care se verifică legalitatea trimiterii în judecată și a materialului probator din faza de urmărire penală.
Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că în data de 27 iunie 2024, în jurul orei 11.00, după ce nu a fost promovat la un examen tip restanţă al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanța, inculpatul a revenit în laboratorul în care se afla profesorul examinator, persoana vătămată A.A., ocazie cu care cu intenţie a stropit-o cu spirt medicinal dintr-un recipient de 0,5 litri şi i-a dat foc cu o brichetă, după care a blocat uşa sălii de curs, pentru a o împiedica pe persoana vătămată să iasă din laborator. Datorită prezenţei de spirit a profesorului, care s-a ferit când a fost stropit şi a reuşit să stingă rapid flăcările de pe mâneca tricoului său şi de pe podea, acesta nu a suferit arsuri pe corp în urma acţiunii de violenţă a inculpatului, astfel că nu a necesitat îngrijiri medicale.
Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut comiterea faptei reţinute în sarcina sa, însă a invocat că doar încercase să o sperie pe persoana vătămată şi să se răzbune pe aceasta din cauză că îi dăduse nota 4 la examen. Profesorul ar fi suferit vătămări corporale minore la nivelul piciorului. Se pare că o colegă a cadrului didactiv, care se afla în apropierea sălii în care a avut loc incidentul, a intervenit în ajutorul acestuia, iar un agent de pază a sunat la 112, solicitând ajutorul forțelor de ordine și al pompierilor.
A urmat reținerea, apoi arestarea și trimiterea în judecată a studentului care, între timp, a fost supus și unor teste psihiatrice, pentru a se vedea dacă avea discernământ în momentul comiterii faptei. Rezultatul analizelor relevă faptul că tânărul era în totalitatea facultăților mintale.
Daniel ALBU