Muzeul de Artă ,,Lucian Grigorescu“ din Medgidia va fi modernizat și readus la viață. Demersurile pentru reabilitarea acestuia au început încă din 2017, atunci când consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind preluarea imobilului din domeniul public al Județului Constanța, în administrarea Consiliului Local Medgidia. Muzeul este o clădire istorică, cu o arhitecturală deosebită, situată în zona de protecție a sitului urban și necesită o utilizare eficientă, reabilitare, dotare și modernizare. Muzeul de Artă din Medgidia a funcționat din anul 1964, iar în 1975 a devenit secție a Muzeului de Artă Constanța, pentru ca mai apoi, în anul 2009, să fie închis. Acum este în paragină.
Primăria Municipiului Medgidia a atribuit, în cursul zilei de 22 august 2024, contractul ce vizează execuția lucrărilor în cadrul obiectivului de investiție „Renovare Integrată a Muzeului de Artă Lucian Grigorescu“, în urma unei proceduri de licitație publică inițiate la începutul lunii februarie 2024. Proiectul are ca obiectiv îmbunătățirea infrastructurii în clădirile publice, care să asigure o creștere a ocupabilității, numărului de vizitatori și crearea unui spațiu de recreere, educare și promovare ale valorilor artistice și de creație. Clădirea reabilitată va beneficia de un consum redus de energie și de limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Implementarea măsurilor de eficiență energetică în infrastructura educațională va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață a populației prin: îmbunătațirea condițiilor de confort interior, reducerea consumurilor energetice, a costurilor de întreținere pentru încălzire și apă caldă menajeră, a emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie, și prin eficientizarea modalității de organizare a actului educațional, prin crearea de condiții optime.
Printre lucrările propuse se regăsesc reparațiile la elementele structurale, termohidroizolarea soclului pereților exteriori, cu soluții ce permit trecerea vaporilor și împiedicarea capilarității spre zidărie, reabilitarea șarpantei, prin decopertarea tuturor straturilor existente și realizarea termoizolării cu vată minerală de 25cm grosime, între căpriori, folie anticondens și înlocuirea învelitorii, reabilitarea plăcii de pe sol, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente (uși și ferestre), repararea elementelor de construcție ale fațadei care prezintă pericol de desprindere și/sau afectează funcționalitatea clădirii, repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul învelitorii, restaurarea felinarelor existente din dreptul intrării, conservarea și restaurarea pardoselilor interioare din marmură, recompartimentări interioare în vederea îndeplinirii cerințelor sanitare și de securitate la incendiu.
Se va păstra volumetria clădirii, arhitectura fațadelor și forma golurilor. După consolidare, tratarea cu mituri a tencuielii și profilatura fațadelor se vor reface conform existentului, la nivelul de detaliere actual.
Realizarea lucrărilor se va efectua în termen de maximum douăsprezece luni de la data înscrisă în ordinul de începere a lucrărilor și numai după încheierea procesului-verbal de predare a amplasamentului lucrării. Perioada de garanție a lucrărilor va fi de minimum 60 de luni (5 ani) de la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și până la data semnării procesului-verbal de recepție finală.
Valoarea totală a contractului este de 6.466.343 de lei, fără TVA. Au fost depuse patru oferte, câștigătoare fiind desemnate Giorox Activ SRL și Katar Conneg SRL.
Finanțarea a fost obținută prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, Subprogramul Proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile aflate în proprietatea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale.
Giorox Activ SRL a fost înființată în anul 2019 și are sediul în orașul Cernavodă. Firma se ocupă de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Administrator și unic asociat este Nicolae Topalu. Pentru 2023, firma a raportat o cifră de afaceri de 24.658.763 de lei, un profit net în valoare de 236.611 lei, datorii de 7.491.896 de lei și 44 de angajați.
Katar Conneg SRL a fost înființată în anul 2018 și are sediul în localitatea Negrești din județul Vaslui. Firma se ocupă de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Administrator este Gabriel Andrei Melniciuc, iar unic asociat este Ramona Daniela Cioncu. Pentru 2023, societatea a raportat o cifră de afaceri în valoare de 93.770.942 de lei, un profit net de 3.060.032 de lei, datorii de 41.828.060 de lei și 84 de angajați.
Andreea CONDURACHE