Partidul Național Liberal continuă campania electorală pentru alegerile parlamentare cu un președinte interimar, după demisia lui Nicolae Ciucă, în persoană lui Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Acesta este sprijinit de primarul Clujului, Emil Boc, de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, de liderul Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, de primarul Sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu, și de europarlamentarul Dan Motreanu, președintele PNL Giurgiu.
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a anunțat măsurile pe care liberalii se angajează să le ia după alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie.
„Am discutat azi cu colegii noștri din conducerea restrânsă ce le propunem românilor pentru alegerile parlamentare. La alegerile prezidențiale, românii au dat un vot de blam lumii politice, din cauza prestației în funcții și a modului în care funcționează serviciile statului. Trebuie să dăm un răspuns acestei situații. PNL își va asuma, cu grupurile parlamentare pe care le va avea, că va propune:
- o reformă a lumii politice: nu ai nicio legitimitate să ceri oamenilor să ia anumite măsuri dacă nu le faci demonstrația că și tu faci cel puțin la fel ce le ceri lor. Lumea politică trebuie reformată de la nivelul superior.
- în primele șase luni, PNL va propune reducerea numărului de parlamentari conform referendumului, la 300.
- e nevoie să reducem cheltuielile cu demnitarii: mai puțini demnitari, miniștri.
- reducerea subvențiilor pentru partide: partidele, între campanii, nu au nevoie de sume așa de mari.
- sinecurile trebuie eliminate: niciun om care e în post de conducere nu trebuie să mai ocupe acest post decât dacă e competent și face ceva pentru banii pe care îi primește; doar așa, cine va fi la conducere va putea propune reforma statului.
- reforma statului presupune, în primul rând, reforma Guvernului, dereglementare, debirocratizare și simplificare, și descentralizarea și creșterea eficienței administrației publice locale.
- la nivel central, putem fuziona agenții de reglementare. Noi avem pentru fiecare rețea de gaz, de telecomunicații, autoritate separată. Țări mult mai mari decât România au doar o agenție de reglementare. Specialiștii vor rămâne, dar comisiile și șefii vor fi mai puțini și vor fi economisiți bani.
- e nevoie să reducem numărul de ministere, de instituții deconcentrate, structurile piramidale ineficiente.
- insule unde să funcționeze jocurile de noroc
- reorganizarea administrativă: reducem numărul de localități mici sau le menținem și reducem cheltuielile.
- suntem singura țară care îți pensionează judecătorii la 50 de ani: când ajungem cu un judecător în plenitudinea cunoștințelor, noi îl pensionăm. Sunt convis că se poate adopta o decizie cât mai repede posibil ca să revenim la valorificarea experienței acestor oameni.
- PNL va susține politicile de creștere economică: nu suntem susținătorii intervențiilor care perturbă piața.
- PNL trebuie să susțină proiectele mari de infrastructură: nu vom putea dezvolta zona de est a României dacă nu avem autostrăzi. Județele din vest nu o duc mai bine pentru că au primari mai buni neapărat, ci pentru că investițiile se opresc unde se opresc autostrăzile.
- să susținem companiile care duc produse la export.
- trebuie să susținem irigațiile și acumulările de apă, procesarea, ambalarea și depozitarea.
- trebuie să avem grijă să nu creăm inechități în zona pensiilor“, a declarat noul lider PNL, Ilie Bolojan
Dacă grupurile PNL nu vor susține aceste propuneri, acesta va demisiona din funcția de președinte a partidului.
V.I.
CMF 11240002