Ediţie inedită. “Audiovizualul, o istorie recentă” – tema Congresului Internațional de Istorie a Presei

0
149

Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP) a organizat, sâmbătă, 19 septembrie, la Piteşti, în format online, al XIII-lea Congres Internaţional de Istorie a Presei, cel mai important eveniment ştiinţific de acest fel. Profesori, cercetători și personalități ale presei au participat la reuniunea științifică care s-a desfășurat în trei secțiuni.

În deschiderea evenimentului au fost înmânate trei premii de suflet “Sever Cărpinişan”, “Maria Danilov” şi diploma “Sergiu I. Nicolaescu”, în memoria celui care a întemeiat învăţământul jurnalistic la Piteşti după Revoluţie, distincţie care a ajuns la un fost absolvent al Universităţii din Piteşti, ziaristul muscelean Răzvan Bucşoiu.

Momente de bucurie pentru lumea academică a adus şi acordarea diplomei de onoare a ARIP, domnului prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu, la împlinirea a 75 de ani, cu un Laudatio realizat de conf. univ. dr. Răduţ Bîlbîie, vicepreşedintele pentru aripa Muntenia a ARIP. De asemenea, în prima parte a zilei a conferenţiat academicianul Răzvan Teodorescu, care a transmis un mesaj aparte, ce a atins lumea presei, realităţile actuale, dar şi ecourile timpului.

Tema din acest an a Congresului a fost “Audiovizualul, o istorie recentă (1928-2020)”, iar comunicările vor fi reunite într-un volum ce va apărea anul viitor, sub coordonarea d-nei conf. univ. dr. Delia Duminică de la Universitatea din Piteşti. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre: Radio Vacanţa, manipulare şi propagandă, Legislaţia audiovizualului între 1948-1989, presa minorităţilor, memoria tiparului, cum să faci televiziune regională cu bani puţini, educaţia prin mass-media, presa pedagogică, reţele de transmisiuni, presa evereiască, acreditările pe timp de război, interdicţiile interbelice ori publicaţiile Jandarmeriei, atunci nu trebuie să rataţi această carte, tipărită chiar sub titlul: Audiovizualul, o istorie recentă.

Conf. univ. dr. Delia Duminică, gazda evenimentului din partea Universităţii din Piteşti, alături de conf. univ. dr. Răduţ Bîlbîie şi conf.univ.dr. Cătălin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei, au reuşit să organizeze un Congres inedit, prin intermediul platformelor online, dovedind că lumea ştiinţifică rămâne permanent conectată la evoluţiile tehnologiei şi că spiritul academic răzbate dincolo de piedicile pandemiei, ajutând permanent societatea, educaţia şi ştiinţa.

Comunicările urmează să fie publicate în volumul „Audiovizualul, o istorie recentă”. Consiliul ştiinţific al congresului a fost format din cunoscuți profesori de la universități din Galaţi, Cluj-Napoca, Bucureşti, Oradea, Iaşi, Moldova, Timişoara, Pitești, Constanţa, Craiova, Suceava, Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.