Educația sexuală în școli, înlocuită cu educație sanitară și doar cu acordul părinților

0
176

Deputații au adoptat miercuri, cu 269 pentru 3 împotrivă , 35 abțineri proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților. Camera Deputaților este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare.

În cadrul dezbaterilor generale, la plen, deputatul USR Dan Barna a atras atenția că micuții nu pot fi protejați prin neinformare.


„Avem pe masă un subiect -educația pentru sănătate, pentru copii, și vă cer tuturor să gândiți fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. (…) România este în momentul de față pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinerele, copilele își încep viața sexuală în toalete de școală este o problemă majoră. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i (…) Avem părinți care din considerente religioase consideră că nu trebuie să aibă acces la acest tip de educație”, a declarat Dan Barna, USR


“Educația sexuală ar trebui predată în școli și fără acordul scris al părinților Este foare important să găsim o soluție ca acești copii să aibă acces la o educație normală. Părinții joacă un rol foarte important, ei sunt modele pentru copii lor. Parinții ar trebui să mai lase crâșmele și băutura, să le dea hăinuțe copiilor să meargă la școală”, a spus Petru Movilă, PMP.


Noi susținem acesta inițiativă pentru că partidul privește în viitor, la ziua când trebuie să predăm ștafeta și pentru asta trebuie să creștem omani sănătoși nu doar fizic ci și moral și mental . Îmi pare rău că nu e Dan Barna aici să-l privesc în ochi și să-l întreb cum ar reacționa dacă copilul lui de clasa a doua ar veni acasă și ar spune că a învățat la școală cum să fac sex două persoane? Aia este educație? Nu! Aia e distrugere de multe ori iremediabil, asupra caracterului unui copil”, este de părere Nicușor Halici PSD.

Comisia Juridică a dat marți, raport favorabil pe varianta propusă de PSD și PNL . În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților patru parlamentari PSD și PNL au propus ca programele de educație care includ educația sexuală să se desfășoare doar cu „acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”.


Ce prevede legea în vigoare (45/2020)

Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.