Eforie: continuă proiectele cu fonduri europene

0
1426

Aşa cum arătam în edițiile anterioare, localitățile contănțene își continuă activitatea și în timpul stării de urgență, pentru că acestea trebuie să se dezvolte și să se modernizeze, iar proiectele trebuie duse la bun sfârșit.

Angajații sunt echipați corespunzător respectând astfel măsurile impuse de autorități, având asupra lor măști, mănuși, păstrând totodată și distanța corespunzătoare între ei.

Vom trece în revistă, astăzi, orașul Eforie Nord, care este și cea de-a doua stațiune, ca mărime, de pe litoralul românesc, dar și una din cele mai aglomerate stațiuni în timpul sezonului estival.

Mai exact, U.A.T. Eforie are în implementare proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 86.759.873,75 lei, proiecte cu finanțare europeană aprobate, în etapa de contractare în valoare de 68.907.365,38 lei și proiecte în evaluare de 9.593.347,21 lei.

Unul dintre proiectul care se află în derulare este cel care se referă la modernizare infrastructurii, anume, ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de utilitate publică pentru valorificarea atracțiilor turistice în orașul Eforie”, care vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere inclusiv utilitățile din corpul drumului, iluminat public și dotări în zona bulevardului Tudor Vladimirescu și strada Mării–Eforie Nord în scopul accesibilizării principalelor obiective turistice naturale.

Obiectivul general al proiectului îl constituie valorificarea resurselor turistice natural specific stațiunii balneoclimaterice Eforie cu scopul de a spijini creșterea economică sustenabilă a zonei și cresterea gradului de ocupare a forței de muncă.

Concert, se vor executa următoarele:

-Modernizarea infrastructurii rutiere pe bulevardul Tudor Vladimirescu, strada Mării 1 și strada Mării 2;

-Amenajarea zonei de promenadă pe bulevardul Tudor Vladimirescu și strada Mării 2

-Realizarea pistei de role și biciclete

-Montarea mobilierului urban

-Amenajarea parcajelor, trotuarelor precum și amenajari peisagistice;

Cel de-al doilea proiect, amenajarea obiectivului turistic natural– Lacul Belona. În ceea ce privește această investiție, sunt cuprinse mai multe obiecte și lucrări de construcții:

Ecologizare Lac Belona – lucrări de dragare și ecologizare a lacului, consolidarea malurilor și defrișarea controlată a unor zone de stuf inclusiv asigurarea aerării apei lacului în vederea reîmprospătării si oxigenării continue a acesteia;

Amenajare promenadă în jurul Lacului pentru punerea în valoare a obiectivului turistic natural compus din următoarele elemente: 

·    alei pietonale în jurul lacului – placate cu dușumele din lemn sau cu pavaje de piatră naturală, artificială și beton decorativ sau asfalt în funcție de compoziția peisageră proiectată;

·    platforme promenadă tip ponton, pentru accesul vizitatorilor și pentru studierea faunei și florei lacului;

·    pista de bicicliști – delimitată față de zonele pietonale;

·    trepte spre apa lacului pentru activități de recreere pe parcursul promenadei pietonale, 

·    scări, trepte și gradene pentru accesarea investiției dinspre zona urbană adiacentă;

·    alee pietonală pavată, ocazional carosabilă, delimitat de vecinătăți prin plantație de aliniament cu arbori;

·    iluminatul public al promenadei pietonale;

·    rețele edilitare de alimentare cu apă pentru echiparea zonei cu fântâni de băut apă;

·    rețele edilitare de canalizare pentru ape pluviale;

·    mobilierul urban – bănci, coșuri de gunoi cu colectare selectivă, suport parcare biciclete, fântani de băut;

– Amenajări peisagere – cuprinzând următoarele zone și lucrări specifice:

·    jardiniere cu plante decorative flori, arbuști și arbori;

·    jardiniere cu amenajări de pietre (grădini japoneze);

·    spații gazonate,

·    irigațiile pentru spațiile cu gazon și jardinierele decorative;

– Foișorul (turn belvedere) – construcție concepută cu scopul de belvedere asupra lacului Belona și a zonei de plajă, având înălțimea de cca. 20m, realizat dintr-o structură metalică cu scară pentru acces pietonal și o platformă de elevator pentru persoane cu dizabilități locomotorii.”

Valorea totală a acestui proiect se ridică la 21 milioane de lei.

Acestea sunt două dintre proiectele aflate în derulare în orașul Eforie Nord.

De precizat este faptul că în cursul zilei de joi, 30 aprilie a.c., consilierii județeni vor fi convocați în ședință ordinară, în sistem de videoconferință adaptat prezentei situații, în care vor vota mai multe proiecte, iar unul dintre acestea se referă la orașul Eforie: este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea drepturilor de uz şi de servitute în favoarea S.C.Engie România S.A. prin S.C.Distrigaz Sud Reţele S.R.L. asupra unui bun imobil-teren, proprietate publică a Judeţului Constanţa, pentru realizarea reţelei de distribuţie gaze naturale pentru Oraşul Eforie.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.