Două dintre persoanele care apar în dosarul tablourilor furate din Italia se află în arest la domiciliu și sub control judiciar, fiind vorba de Ridvan Isaat, din Constanța, și de Retuţa Boncan, din Vâlcea. Ei nu au voie să vorbească între ei, dar nici cu ceilalți inculpați din dosar și, în plus, primul va purta un dispozitiv electronic de supraveghere.
Ridvan Isaat este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, introducerea pe teritoriul Statului Român, precum și deținerea, comercializarea, organizarea de expoziții sau orice operație privind circulația bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin.
Pe lângă alte obligații – nu are voie să părăsească imobilul –, Isaat are interdicția să comunice cu persoana vătămată D.F. Angela și cu inculpații Retuța Boncan, Selvis Sali și Ionuț Răzvan Gârlea.
„Impune inculpatului obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere“, potrivit minutei judecătorești.
Retuța Boncan a fost plasată sub control judiciar, ea fiind cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat sub forma complicității și introducerea pe teritoriul Statului Român, precum și deținerea, comercializarea, organizarea de expoziții sau orice operație privind circulația bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispozițiilor legale ale statului respectiv și care au fost exportate ilegal, sub forma complicității.
Reamintim că polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Româneau depistat în flagrant delict trei cetățeni români, în data de 6 martie 2025, în timp ce unul dintre aceștia ar fi încercat să vândă mai multe opere de artă, pe care le evaluau pe site-uri de profil.
Cele zece tablouri, din perioada renascentistă, din secolul al XVII-lea, ar fi fost sustrase de pe teritoriul Italiei, în cursul anului 2024, acestea fiind deținute într-o locație din municipiul Constanța, în Cartierul social Henri Coandă.
Operele de artă ar fi fost evaluate, de către autoritățile italiene, la peste 150.000 de euro. În acest caz, în datele de 6 și 7 martie, au fost puse în executare zece mandate de percheziție domiciliară, activitățile investigative fiind în curs.
Mai exact, potrivit informațiilor noastre, ar fi vorba despre o persoană care lucra pe teritoriul Italiei, în sensul că avea grijă de casa unui colecționar de artă. Astfel, a furat de acolo zece tablouri, pe care le adăpostea în valize și pungi din rafie, într-o locuință din „Henri Coandă“.
Obiectele de artă au fost recuperate, iar cele trei persoane se pare că locuiau toate în cartierul cu pricina, două în blocurile HC24 și HC25, amplasate față în față.
Liliana BELCIUG
Citește și: