În acest week-end, la Iași a avut loc a XII-a ediție a unui concurs școlar ce promovează educaţia ecologică şi protecţia mediului. Din păcate, totul s-a petrecut pe principiul „merge și-așa“. Nici măcar nu au fost anunțați toți câștigătorii și nu au fost oferite toate premiile.
Mihai a participat la Concursul internaţional de educaţie ecologică şi protecţia mediului „IA ŞI green bag, creează şi responsabilizează pentru eco-ul naturii!“, ediţia a XII-a – secțiunea Sacoșe din materiale reciclate înscripționate cu mesaj eco și insigne cu simboluri eco. Acesta a fost organizat de Palatul Copiilor Iași și cofinanțat de Ministerul Educației – România.
Din păcate, organizarea acestuia a lăsat foarte mult de dorit, culmând cu nepremierea participanților: urmau să afle clasamentul de pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Iași și diplomele să le primească prin e-mail sau poștă.
Totul a debutat cu dezorganizarea privind cazarea participanților, la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza“. Nu îi aștepta nimeni, ușile erau închise, lipsea apa caldă, dușurile erau la comun pentru elevi și profesori etc., susține profesorul coordonator al lui Mihai, Cristian Tănase.
Apoi, nimeni nu s-a ocupat de participanți, aceștia nu au fost însoțiți, nu au existat nici măcar toate informațiile necesare, iar în final nu au fost premiați decât cei de la categoria Costume eco. Restul… să mai aștepte. Află ei când ajung acasă.
În final, elevul Mihai a obținut Premiul I la categoria la care a participat.
„Știți momentul acela când participi la un concurs, o competiție, și pleci acasă fără să știi pe ce loc te-ai clasat? Ei bine, noi l-am trăit pe pielea noastră! Zilele acestea am participat la Concursul internaţional de educaţie ecologică şi protecţia mediului «IA ŞI green bag, creează şi responsabilizează pentru eco-ul naturii!», Ediţia a XII-a, organizat de Palatul Copiilor Iași. Proiect cofinanțat de Ministerul Educației. Am participat la secțiunea Sacoșe din materiale reciclate înscripționate cu mesaj eco și insigne cu simboluri eco.
Mihai, elevul cu care am venit la Iași, a lucrat la sacoșa din imagine aproape o lună: a croșetat zilnic și a terminat-o la Iași, în cadrul unui atelier din proiect. Cu o zi înainte de a pleca din București la Iași, acesta a dormit undeva în jur de o oră, pentru că a dat găuri în pielea ecologică cu care a căptușit-o. Și-a dedicat mult timp acestui concurs. Și a pus multă pasiune în ce a făcut. Așa face el: pune pasiune în ceea ce face.
Astăzi (15 iulie a.c. – n.r.) a avut loc și festivitatea de premiere. Mini-trofeul din imagine l-am cumpărat repede din mall și i l-am oferit lui Mihai, când am aflat că nu vor fi premiați decât cei care s-au înscris la categoria de costume eco. Iar ceilalți o să primim diplomele pe e-mail sau prin poștă, iar clasamentul va fi postat pe site-ul celor de la Inspectoratul Școlar Județean Iași. Nu au avut timp să se ocupe îndeaproape, căci Iașul a fost centru de examinare la Titularizare. Cam așa au sunat explicațiile organizatorilor. Mă rog, cu clasicele scuze și mulțumiri.
Cum poți să organizezi ceva, la care elevii s-au pregătit, au muncit, și-au dedicat timp, ca la final să le dai aceste explicații fără nicio noimă? Iar culmea este că, în tot acest timp, monitorul proiectului din partea inspectoratului a fost prezent. Poate doamna inspector școlar general Antoci Luciana va întreba de ce a fost această situație și ce s-a întâmplat mai exact.
Am văzut în ochii copiilor dezamăgire. Și m-a durut. Și nu dezamăgire că nu s-au clasat printre primii… ci dezamăgirea aceea că au simțit că munca lor nu a contat. Nu cred că cineva dintre cei prezenți și-a dorit să participe la un proiect numai că să se treacă pe o foaie de prezență pentru a se justifica că a avut loc un proiectul…
Povestea începe de fapt de Miercuri, când ajungem în Iași, în jurul prânzului. Știam că o să fim cazați la Colegiul Tehnic «Mihail Sturdza». Am luat un Uber de la Gară până la colegiu. Ajunși acolo… surpriză: habar nu aveam unde trebuie să ne cazăm, unde este acel cămin. Am avut noroc că am găsit colegiul deschis și m-am dus la secretariat. Inițial, doamna secretară habar nu avea cine suntem și de ce vrem să ne cazăm la căminul lor. A sunat pe un domn pedagog care a lămurit-o și știa despre ce e vorba. Și ne-a explicat: stânga-înainte-dreapta și ați ajuns la cămin. Da, am ajuns… dar nu era nimeni.
Am tot bătut pe la uși închise. Și iar am pus mâna pe telefon. Am văzut pe un avizier, un număr de telefon al unui pedagog – același cu care a vorbit secretara. A venit, într-un final, o doamnă și ne-a cazat. Dar ne-a atentionat că apa calda e abia după ora 17.00. Am zis că mai puteam rezista încă cinci ore, după o călătorie de șase ore cu trenul. Numai că, surpriză. Și după ora 17.00, apa caldă era tot rece. Am semnalat acest lucru, dar răspunsul a fost că se va vorbi cu direcțiunea și că ne mai călim și noi puțin. Probabil au vorbit prin scrisori, căci abia joi noaptea a venit apa caldă. Că a existat dușul la comun, pentru profesori, elevi și eleve, care contravine oricăror reglementări, asta e partea a doua.
Recunosc, mi-aș fi dorit și un program mai bine structurat, în afara încurajării de a vizita Iașul. Mi-aș fi dorit ca organizatorii să ne însoțească în ce ni s-a pregătit pentru a vizita și să nu mergem noi că… nici nu mai știu. Cum mi-aș fi dorit să ne întrebe dinainte dacă avem alergii alimentare, dacă suntem vegani etc. De asemenea, mi-aș mai fi dorit să avem și un infopack – unde trebuie să ajungem când ne cazăm, un număr de telefon la care să avem pe cine să sunăm când avem nevoie de ceva și alte informații utile.
Acest proiect a fost co-finanțat de Ministerul Educației și se află înscris în CAEN la poziția 82. Eu încurajez și sunt mereu pentru activitățile extrașcolare, căci știu cât de mult de dezvoltă, dar o rog pe doamna ministru Ligia Deca să transmită, Comisiei care selectează proiectele ce sunt finanțate de Minister, să le selecteze pe cele care chiar se pot implementa și nu sunt făcute de dragul de a fi făcute, nu sunt făcute pentru a mai bifă ceva în listă. Iar proiectele vechi, care se desfășoară anual, ar trebui toate reevaluate“, a transmis prof. Cristian Tănase.
V.I.