În săptămâna 17 – 21 martie 2025, Liceul Teoretic “Ovidius” a fost gazda celor cinci elevi şi doi profesori de la Liceul nr. 53 din Atena, Grecia, instituție partener în proiectul Erasmus+ “My Compass – Enabling students’ agency in their route to the future” (proiect Erasmus nr. 2023-1-IT-KA220-SCH-000156174).
Mobilitatea derulată în această săptămână a permis elevilor români şi greci să exploreze împreună diferitele modalități şi instrumente de orientare educațională şi profesională dezvoltate în cadrul proiectului “My Compass” de către cele cinci instituții partener în cei aproape doi ani de colaborare (EULAB Consulting – Italia, Istituto Omnicomprensivo Orte – Italia, 53rd Lyceum Athens – Grecia şi Agrupamento de Escolas “José Saramago” – Portugalia).
Dând startul activităților cei cinci elevi români gazde ale elevilor greci au prezentat proiectele multimedia pe care le-au realizat pe tema orientării în carieră; a fost organizată şi o oră deschisă în cadrul căreia elevii şi profesori oaspeți au putut observa implementarea la clasă a unuia din instrumentele dezvoltate în cadrul parteneriatului My Compass. La sediul liceului, elevii şi profesorii implicați în această mobilitate le-au întâlnit pe dr. Semra Maulti şi pe Nelisa Gafar, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină, (ambele foste eleve ale liceului) care au vorbit despre cum şi-au ales cariera medicală şi despre provocările şi oportunitățile de care poate avea parte un viitor doctor. A fost organizată o masă rotundă avându-i ca invitați pe reprezentanții Consiliului Şcolar al Elevilor din Liceul Teoretic “Ovidius” pe tema elementelor comune referitoare la consiliere şi orientare în carieră în cele două sisteme educaționale, cel grec şi cel roman; dialogul prilejuit de masa rotundă s-a continuat cu discuțiile informale mult mai fructuoase din timpul pauzelor, demonstrând că adolescența şi dorința de a găsi răspunsuri nu țin cont de granițe statale.
Pentru că orientarea în carieră este un proces individual în care motivația joacă un rol foarte important, liceul a organizat întâlnirea elevilor şi profesorilor implicați în proiectul “My Compass” cu dl. Mihai Nenciu, antreprenor constănțean cunoscut mai mult din postura sa de alpinist, scafandru, parașutist, alergător de maraton şi ultramaraton, membru al primei echipe româneşti implicată în proiectul “7Summits”. Relatările sale despre aventurile şi activitățile în care se implică cu temeritate au reprezentat tot atâtea ilustrări ale faptului că factorul determinant al succesului este motivația. Domnul Mihai Nenciu a fost de acord să se adreseze elevilor din această mobilitate pentru că “puterea exemplului nu este o formă de educație, ci este singura.”
Mobilitatea oaspeților de la Liceul 53 din Atena a fost îmbogățită de experiența incitantă a explorării navei școală “Mircea” dar şi a Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”. Ambele vizite au fost posibile datorită sprijinului generos oferit de reprezentanții Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” și Statului Major al Forțelor Navale. Astfel că elevii greci şi români au putut descoperi în manieră directă care sunt etapele teoretice şi practice pe care le presupune construirea unei cariere în domeniul navigației. De asemenea, Centrul de Scafandri a sprijinit liceul în organizarea activităților din această mobilitate oferind vizitatorilor prilejul de a explora facilitățile moderne de care dispune.
Celebrând legăturile pe care le-au stabilit prin intermediul proiectului “My Compass”, elevii greci, împreună cu gazdele lor, elevii români, au descoperit secretele orașului Constanța cu ajutorul Dianei Slav, cunoscuta “povestitoare” a orașului Constanța, care i-a condus într-o veritabilă vânătoare de comori prin orașul vechi.
Toate activitățile derulate în această săptămână au fost apreciate la superlativ de partenerii greci care şi-au găsit o a doua familie aici. Cu siguranță legăturile dintre elevii şi profesorii celor două instituții vor rezista testului timpului.
Următoarea activitate din cadrul proiectului “My Compass” va fi mobilitatea elevilor români în Italia, la Istituto Omnicomprensivo Orte în săptămâna 31 martie – 4 aprilie, în timp ce partenerii lor greci îi vor găzdui pe elevii de la Agrupamento de Escolas “Jose Saramago” din Portugalia.
A.V.