Elevii de la Școala nr. 30 vor învăța tot câte 35 într-o clasă, pentru că aleșii locali au anulat un HCLM care trebuia să le suplimenteze numărul sălilor de clasă

3
4256
Școala Gimnazială nr.30 ”Gheorghe Țițeica”

Problemele în ceea ce privește învățământul constănțean sunt multe și diverse. În cele ce urmează ne vom referi la un singur aspect: unele școli au foarte mulți elevi, altele au mult mai puțini, iar spațiile destinate desfășurării cursurilor nu sunt suficiente pentru multe dintre instituțiile de învățământ din Constanța. Astfel au ajuns clase cu 30-35 de elevi, care nu au nici săli de sport, nici laboratoare științifice, nici locuri în bănci suficiente.

O astfel de situație întâlnim la Școala Gimnazială nr 30. ”Gheorghe Țițeica” din Constanța unde copiii și cadrele didactice se confruntă cu această mare problemă, a spațiilor în care să își poată desfășura activitatea.

Totul a început în 2018 când, prin hotărârea de consiliu local nr. 359 din 27.09.2018 a fost modificată o anexă a unei alte hotărâri de consiliu, nr 335 din 2011, cu privire la administrarea imobilelor a căror proprietară este RAEDPP Constanța. Practic, prin această modificare, clădirile în acre îli desfășoară activitatea instituțiile de învățământ au fost trecute în administrarea acestora. Printre acestea se numără și Școala 30, care a primit în administrare imobilul de pe bulevardul Tomis, constând în cantină, internat, sala de sport și o suprafață de teren, care urmau să fie transformate în săli de clasă și laboratoare și care erau folosite până atunci de Liceul Tehnologic Tomis (Liceul 4), care are mult mai puțini elevi, iar o parte din ceste imobile stau nefolosite și s-au și deteriorat în timp.

Ce spune avocatul instituției de învățământ

Motivul esențial și prioritar care a stat la baza hotărârii de consiliu respectivă este principiul oportunității privind educația copiilor în condiții normale și adecvate, raportat la numărul în creștere al elevilor pentru cele mai prestigioase unități de învățământ preuniversitar din oraș, ce fac dificilă organizarea cursurilor din cauza spațiului insuficient, cât și lipsa unor săli pentru sport sau alte discipline de specialitate”, ne-a declarat avocatul Stelian Nurciu, reprezentantul Școlii Gimnaziale nr 30 ””Gheorghe Țițeica.

Numai că totul a rămas pe hârtie, întrucât directorul Liceului Tehnologic Tomis nu a semnat procesul verbal de predare/primire, la data aceea.

Imobilul respectiv nu a putu fi preluat în administrare de conducerea Școlii nr.30, iar directorul Liceului Tomis a contestat în instanță hotărârea de consiliu local care prevedea acest lucru.

Mai departe, prin sentința civilă nr. 569 a Curții de Apel  Constanța, din data de 11.04.2019, definitivă, instanța a respins ca nefondată contestația respectivă, iar în motivarea sentinței judecătorii au subliniat exact principiul oportunității educației elevilor în condiții normale.

Cu toate acestea, printr-o altă hotărâre de consiliu local, nr 203 din 30.06.2021, s-a hotărât încetarea prevederilor unui articol din hotărârea anterioare, strict referitor la Școala Gimnazială nr 30 ””Gheorghe Țițeica. Adică hotărârea se aplica tuturor unităților de învățământ, mai puțin acestei școli! Contrar hotărârii judecătorești, contrar hotărârii de consiliu din 2018, contrar necesității elevilor înghesuiți din această școală.

Sorin Dumitru Cernăianu

Ce spune Sorin Dumitru Cernăianu, directorul Școlii 30

În urmă cu patru ani și jumătate, în urma mai ultor note de fundamentare pe care noi le-am înaintat Primăriei Constanța, am cerut să fim sprijiniți prin alocarea de spații de învățământ prin care să ne putem desfășura activitatea. Aceste spații sunt ale Consiliului Local. În 2001 au fost retrase de la Ministerul Educației și date către consiliile locale, iar în 2011 au fost date în administrare către unitățile de învățământ.

 Am făcut acest lucru pentru că numărul de elevi ai Școlii 30 a crescut, întrucât prin act educațional de calitate pe care noi îl oferim copiilor ne-am făcut cunoscuți, dar și iubiți de către părinții care vor să-și aducă copiii către noi. Noi nu mai avem spațiu, clasele fiind numeroase.  Există o lege care spune că o clasă trebuie să aibă 25-28 de elevi, mai nou – 22-25 la liceu, iar noi avem 32-35 de elevi la o clasă.

Plecând de la clasa pregătitoare cu efective foarte mari, cu șase clase de învățământ primar, cu peste 30 de elevi la clasă, era normal ca numărul de elevi să crească ulterior și la gimnaziu. De aceea am ajuns la cifra de 1.468 de elevi la finele anului școlar 2020 – 2021. Avem urgentă nevoie de o sală de sport, iar pentru că Ministerul Educației și Guvernul României dau din pinteni că există acei bani de la Guvern și nu pot fi chetuiți prin programul <<o masă caldă pentru elevi>>, am considerat că ne este necesară și o cantină. Mai mult decât atât, spațiul pentru învățământ era primul lucru  și cel mai esențial. Am considerat să facem demersuri în vederea solicitării unor spații de la Liceul Tehnologic Tomis, care nu sunt folosite. Mai mult, acest Liceu Tehnologic Tomis funcționează împotriva legii învățământului, care spune că o unitate de învățământ care are evective mai mici de 350 de elevi nu poate funcționa.

Am înaintat notele de fundamentare, fostul primar a văzut că am dreptate, după multe discuții, iar doleanțele noastre de a obține niște spații erau susținute, am fost chemat în comisii pentru a le susține și oamenii au votat în unanimitate. Consiliul Local a votat, de asemenea, în unanimitate preluarea acestor spații de la Liceul Tomis, și anume: sala de sport, cantina și căminul în care, actualmente, jumătate este folosit de Seminarul Teologic. Aceste clădiri se distrug. Cei de la primărie au considerat să facem un singur proces-verbal de predare/primire a acestor imobile, cu reprezentanți din departamentul patrimoniu și juridic al primăriei, un reprezentant al Inspectoratului Școlar și reprezentanți ai ambelor unități de învățământ. Toată lumea a fost de acord, numai el (directorul Liceului Tomis – n.r.) nu a vrut să semneze, că el nu este de acord, că nu vrea el. Văzând că este în culpă, s-a dus în instanță și a cerut anularea hotărârii Consiliului Local. La Tribbunal a pierdut și a avut drept de recurs, la Curtea de Apel a pierdut irevocabil. Între timp s-a schimat conducerea primăriei, a venit domnul Chițac cu care am avut mai multe întrevederi, i-am spus despre ce este vorba, a spus că se mai gândește. Atunci i-am spus și eu că mă simt obligat să-l dau în judecată pentru neexecutara hotărârii judecătorești în termen de 30 de zile. Când i-am spus așa, l-a chemat pe viceprimarul Ionuț Rusu și i-a încredințat treaba asta.

Am așteptat să se întâmple ceva, crezând că ei sunt de bună credință. Și s-a întâmplat: pe 30 iunie, la inițiativa primarului Constanței, s-a hotărât nepunerea în aplicar, în parte, a hotărârii Coniliului Local, dar numai  a art 1 și 4, cele cu privire la Școala 30. Toae celelalte școli la care se făcea referire în acea hotărâree au fost puse în posesie, mai puțin Școala 30. Din moment ce era o hotărâre judeătorească, nici președintele statului nu putea să o anuleze. În loc să o pună în aplicare, dumnealui (primarul – n.r.) a decis că așa e mai bine, ca Liceul Tomis să funcționeze cu 150 de elevi în spații pentru cinci unități școlare. Ei au 4 ore de sport pe săptămână, cu elevi cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, în timp ce școala 30 are 104 ore de sport pe săptămână, cu elevi cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Cui îi este mai necesară această sală de sport? Sau cantina care este închisă, nu funcționează și se deteriorează”.

De precizat că, în acest caz, reprezentanții Insectoratului Școlar nu se pot pronunța, fiind vorba despre patrimoniul primăriei și neavând nicio atribuție în acest sens, potrivit inspectorului-șef Sorin Mihai.

Vicepriumarul Rusu vede problema dintr-un alt unghi

Contactat telefonic, viceprimarul Ionuț Rusu, cel care a fost ”împuternicit” cu rezolvarea acestei probleme, susține că lucrurile vor fi rezolvate, dar într-un alt mod.

În ultima ședință de consiliu local imobilele au fost trecute la Primăria Constanța tocmai pentru a fi reabilitate pe fonduri europene, așa cum își dorește și Liceul 4, și Școala 30. A existat un HCL, iar cei de la Liceul Tomis l-au contestat, pentru că nu au vrut să semneze procesul-verbal. Pentru că oamenii aceștia stau de ani buni fără nicio investiție, pentru că există acest litigiu, s-a anulat acel HCL de către noi, astfel încât să se refacă sala de sport, cantina, căminul, la Școala 30 să se facă un studiu de fezabilitate pentru supraînălțare, să se creeze săli de clase etc, un proiect foarte amplu. Am încheiat noi problema ca să putem investi bani, pentru că nu s-au investit niciodată. Și nu s-ar fi investit dacă nu se încheia această poveste, acest litigiu, culmea, pe proprietatea Primăriei. Vom investi bani și pentru unul, și pentru celălalt”, ne-a declarat viceprimarul Ionuț Rusu.

Pentru moment, problema este departe de a fi rezolvată, iar în cursul acestei zile, la instituția prefectului a fost depusă o plângere împotriva HCLM 203 din 30.06.2021, care a anulat posibilitatea de a administra acele imobile de către unitatea de învățământ reclamantă.

Următorul pas este, potrivit avocatului Stelian Nurciu, atacarea în instanță a acestui act administrativ pe care îl consideră ilegal și nefondat.

Daniel ALBU

3 COMENTARII

  1. Oare cand vor avea curaj parintii sa povesteasca ceea ce se intampla cu adevarat in acea scoala ?! Cum ajung copii din afara circumscriptiei, cum sunt incolonati dupa ore si dusi “after -school-uri” improvizate in apartamentele din vecinatatea scolii si multe altele !

  2. Pe bună dreptate Domnule Director al școlii 30!Domnul Primar Chițac știe dânsul adevăratele probleme pe care nu le transmiteți public.De ce nu expuneți faptul că favorizați Aromânii,au acaparat această scoală și marginalizați românii,explicați și mită,cadourile scumpe care se oferă în această scoală.Felicitări Domnului Chițac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.