Elicopterul IAR-330 L-RM, avariat în Mali, a fost dus la Mihail Kogălniceanu

0
324
Elicopterele IAR-330 L-RM. FOTO MAPN

După mai mult de 1250 de ore de zbor executate în cadrul misiunii ONU, elicopterele detașamentului Carpathian Pumas sunt pregătite să se întoarcă acasă, dar drumul acestora către țară va trece întâi prin Bamako.

Astfel, la primele ore ale dimineții de 27 octombrie, elicopterele IAR-330 L-RM au survolat pentru ultima dată baza Camp Castor din Gao, care le-a fost casă în ultimul an, și au pornit pe un traiect de 1000 de kilometri către capitala maliană, având la bord 11 militari (echipaje și echipa tehnică), acesta fiind ultimul zbor al elicopterelor românești pe cerul african. Pentru realimentare au făcut o escală la jumătatea distanței, la Mopti, zborul până la Bamako durând aproximativ 7 ore, cu aterizare la aproximativ ora 17.00 ora României.

O parte dintre militari vor reveni mâine în Gao pentru a se alătura corpului principal al detașamentului, pe când o echipă tehnică de 6 persoane va rămâne în Bamako pentru a pregăti „păsările de metal” pentru redislocare, dezasamblând palele rotorului principal și anticuplu, stabilizatorul și butucul rotor portant.

Transportul celor 3 elicoptere către România, de la o distanță de mai mult de 4000 de km, se va face în primele zile ale lunii noiembrie, cu o aeronavă AN-124 pusă la dispoziție de către ONU. Elicopterul avariat in incidentul de la Douentza a fost deja transportat în țară pe traiectul Gao- Mihail Kogălniceanu, pe 23 octombrie, cu o aeronavă C-17.

În data de 15 octombrie detașamentul Carpathian Pumas a încheiat angajamentul de un an asumat în cadrul misiunii ONU din Mali, aflându-se în acest moment în procesul de redislocare a tehnicii și personalului înapoi către România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.