Inspectoratul General de Aviaţie al MAI are pregătite pentru intervenţie, în perioada sărbătorilor pascale, 13 elicoptere. Pentru misiunile aeromedicale, piloţii IGAv vor utiliza 8 elicoptere EC-135 în cadrul punctelor de operare aeromedicală de la Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Craiova, Constanţa, Arad, Galaţi şi Jibou.
De asemenea, 5 elicoptere de tip EC-135, Mi-17 şi Mi-8 sunt pregătite să acorde sprijin în misiuni de ordine şi siguranţă publică. Elicopterele EC-135 aflate în serviciu la Galaţi şi Iaşi pot interveni în misiuni umanitare în Republica Moldova, la solicitarea autorităţilor din statul vecin.
„Aeronavele Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. sunt operaționale, fiind mobilizate pentru a interveni în cel mai scurt timp în misiuni de salvare și asistență aeromedicală, căutare-salvare, intervenție la accidente rutiere grave, transfer interspitalicesc, monitorizare trafic rutier și la alte misiuni din competență. De asemenea, echipajele de zbor sunt pregătite să asigure sprijinul la solicitările celorlalte instituţii ale statului, ale administraţiei publice centrale şi locale şi ale societăţii civile, pentru îndeplinirea responsabilităţilor cuprinse, în actele normative în vigoare„, susțin reprezentanții Inspectoratului General de Aviație.
Reamintim faptul că Baza Aeromedicală SMURD Constanţa, proiect destinat activităţii de salvare cu elicopterul SMURD Constanţa, a fost inaugurată în data de 17 octombrie 2016.
Baza, proiectată să funcționeze în cele mai bune condiții, pe termen lung, a devenit astfel parte integrantă a infrastructurii de intervenție de urgență din Regiunea de Sud-Est a României. Construcția este alcătuită dintr-o platformă de aterizare și un hangar destinate elicopterului SMURD Constanța și unei echipe de minim 6 persoane (piloţi, tehnicieni de aviatie, salvatori aerieni, pompieri descarceratori şi echipaj medical). Din această bază, elicopterul SMURD şi echipajul aero-medical aflat în alertă sunt pregătite să plece la solicitări, 24 de ore din 24.
De asemenea, baza aeromedicală asigură intervenția de prim-ajutor și de transfer de urgență către alte centre specializate din regiunea Constanța și de Sud-Est, contribuind astfel la dezvoltarea în România a unui sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă eficient, la standarde europene şi internaţionale.
Terenul din zona Viile Noi, pe care a fost construit heliportul, a fost pus la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică Constanţa și este destinat amplasării viitorului Spital Regional de Urgenţă Constanţa. Baza aero-medicală va rămâne în administrarea Ministerului Sănătăţii, având, conform legii, ca operator medical desemnat – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care va suporta cheltuielile de funcţionare, respectiv, conform legii, operator aerian desemnat – Ministerul Afacerilor Interne, prin Unitatea specială de aviaţie, Inspectoratul General de Aviaţie.
Beneficiarii acestei inițiative sunt pacienţi în stări critice, accidentaţi grav, din zona judeţului Constanţa, Regiunea Sud-Est, care beneficiază de intervenţia echipajelor de prim ajutor, terapie intensivă şi salvare aeriană și au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă corespunzătoare şi uneori, transferul de urgenţă către alte centre medicale specializate.
„Proiectul de construcție a platformei de aterizare a elicopterului SMURD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, este o inițiativă importantă pentru dezvoltarea activității aeromedicale în județul Constanța și Regiunea de Sud-est a României. Această oportunitate va susține și ne va permite îndeplinirea în cele mai bune condiții a misiunilor desfășurate de echipajele SMURD Constanța și va sprijini, în final, sistemul integrat de asistență medicală de urgență”, declara dr. Raed Arafat, președintele Fundației pentru SMURD și șeful Departamentului penru Situații de Urgență în 2006.
Construcția bazei aeromedicale Constanța
Baza aeromedicală SMURD Constanța, o lucrare complexă, a presupus utilizarea celor mai moderne tehnologii. Pista a fost realizată dintr-un beton special, tip BCR5 care întrunește toate condițiile de securitate – sistem de hidranți exteriori, interiori, sistem de sprinklere de stingere a focului, cu senzori de fum, cu trape de fum acționate electric și acționate pe gaz.
Suprafața amenajată este de 20.000 de metri pătrați, din care:
- 000 metri pătrați platforma din beton pentru aterizare/parcare elicopter;
- 400 metri pătrați hangar pentru garare şi mentenanţă elicopter SMURD, dotat cu facilităţi specifice pentru personalul operativ care își va desfăşura activitatea în cadrul noului heliport;
- 100 de metri pătrați gospodărie de apă;
- 500 de metri pătrați amenajări specifice, spaţii verzi și sisteme de balizaj specifice operatorilor Autorităţii Civile Aeronautice din Romania.
Elicopterul SMURD, atât de util în salvarea de urgenţă a vieţilor omeneşti, trebuie să fie adăpostit pe timpul iernii, la o temperatură constantă. În acest sens a fost construit alături de pista de decolare şi un hangar.
A.V.