Elevii și profesorii Liceului Teoretic „Ion Barbu“ din București au celebrat vineri, 13 octombrie a.c., cea de-a șaptea ediție „#ErasmusDay“, în cadrul evenimentului „The Win-Win Challenge“.
Pentru că „Zilele Erasmus+“ sunt o sărbătoare a programului emblematic al Uniunii Europene de sprijinire a educației, formării, tineretului și sportului, iar Liceul Teoretic „Ion Barbu“ a derulat proiecte Erasmus, elevii și profesorii din cadrul unității de învățământ, alături de invitați de seamă din Portugalia și Spania, au împărtășit emoțiile și au arătat cât de mult te ajută și te dezvoltă realizarea unui proiect Erasmus+.
În deschiderea evenimentului, Luiza Crivăț, profesor și ambasador Erasmus+ a explicat cum participarea în cadrul unor astfel de proiecte pot îmbunătăți calitatea educației și pot contribui la dezvoltarea personală și profesională atât a elevilor, cât și a personalului didactic, având, în același timp, un impact pozitiv asupra întregii comunități școlare.
„Elevii implicați în proiecte Erasmus+ învață despre cultura altor țări, își îmbunătățesc cunoștințele lingvistice și devin mai toleranți și deschiși către diversitate culturală. Iar noi, profesorii, învățăm, descoperim alte metode inovatoare de predare și evaluare, și îmbunătățim, astfel, calitatea actului educațional“, a declarat profesorul Luiza Crivăț.
În cadrul evenimentului, din orașul Braga, Portugalia, a participat on-line și profesoara Carla Machado, coordonator Erasmus. În intervenția sa, a explicat că liceele care participă la proiectele Erasmus obțin multiple beneficii, cum ar fi programe îmbunătățite, perspective globale și învățare prin colaborare. Și, în plus, elevilor și profesorilor li se oferă oportunități de schimburi internaționale, care pot influența profund creșterea personală și profesională.
„Erasmus nu este doar un program educațional. Este o mișcare spre promovarea unității, diversității și a unui viitor mai bun pentru tinerii noștri. Este o cale pentru ca elevii să-și lărgească orizonturile, prin expunerea la diverse culturi, limbi și sisteme educaționale. Experiența proiectului «Drepturile Omului – Egalitatea de Gen», unul dintre elementele emblematice ale inițiativelor Erasmus între Portugalia și România, a împuternicit elevii să participe activ la schimbările din societate, prin ateliere, seminarii și colaborări internaționale. Proiectul a avut rezultate remarcabile în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare și promovare a incluziunii. Ne bucurăm că partenerii noștri de la Liceul Teoretic «Ion Barbu» ne-au invitat să celebrăm împreună Zilele Erasmus, căci evenimentul servește ca o reamintire oportună că, prin unitate și educație, putem depăși provocările și putem crea un viitor mai luminos pentru toți“, a declarat Carla Machado.
Din Tenerife, Spania, a participat on-line și profesoara Lourdes Martínez, coordonator Erasmus+ în IES Tegueste, alături de o echipă de profesori și elevi implicați în proiect. Aceasta a vorbit despre proiectul Erasmus „Jobs4Future“ pe care liceul nostru, în calitate de coordonator, tocmai l-a încheiat
„Jobs4Future și-a propus să îmbunătățească posibilitățile elevilor noștri de a obține o educație academică și profesională mai bună, și de a intra pe piața muncii în cel mai bun mod posibil. Am dezvoltat activități pentru a promova competențele lingvistice și digitale, și pentru a-și îmbunătăți diferitele abilități. Avem elevi flexibili, buni lucrători în echipă, buni lideri, pozitivi și respectuoși față de oameni, cultură și identitate. Iar acest proiect i-a ajutat. Școala noastră se mândrește că face parte din aceste schimburi de experiență, în care toți membrii pot participa la proiect. Participarea la proiectele Erasmus+ este cu adevărat o șansă reală și unică de a ne îmbunătăți viața. Când ești membru Erasmus + vrei să repeți din nou, nu?“, a declarat profesoara Lourdes Martínez.
Mihai Botezatu, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Ion Barbu“, a povestit colegilor lui despre ce a însemnat pentru el experința de a participa la două proiecte Erasmus: unul în calitate de gazdă și unul în calitate de participant selectat în mobilitate.
„Persoanele pe care le-am întâlnit în acest proiect mi-au schimbat viața. Ei sunt cei care mi-au dat atât de multe lecții de viață. I-au dat curajul unui băiat de 16 ani să își urmeze visul. Nu contează cât de greu pare. Lor le datorez o parte din viitorul meu. M-au învățat că acceptarea nu înseamnă doar toleranță, ci și înțelegere. Într-o echipă trebuie să putem trece peste diferențele care ne separă și să muncim pentru un scop comun. Poate cel mai important, persoanele din proiectele Erasmus m-au învățat că frica de neputință e doar frica de necunoscut“, a declarat Mihai Botezatu.
„Înainte nu înțelegeam cum pot oamenii să se atașeze atât de repede, proiectele Erasmus mi-au explicat. De ce se întâmplă asta? Pentru că lași gândurile negative și problemele acasă, și vii în fața unor oameni necunoscuți cu inima deschisă și cu masca dată jos, cu gândul la o experiență de neuitat. Pe scurt, Erasmus+ înseamnă voie bună, schimbare, iubire, distracție, cunoaștere și înțelegere“, a declarat Briana Borcilă, elevă participantă în cadrul proiectelor Erasmus.
„În fiecare clipă de curaj, în fiecare pas pe care îl facem spre necunoscut, descoperim nu doar lumea din jurul nostru, ci și esența noastră interioară. Proiectele Erasmus+ sunt acele uși deschise către aventură, învățare și conexiune.
Pentru tineri, Erasmus+ este promisiunea unei lumi nelimitate. Prin Erasmus+, tinerii devin povești vii, întâlnind oameni cu suflete și vise la fel de mari, călătorind pe cărări neumblate ale cunoașterii și învățării. Prin Erasmus+, profesorii devin pionieri ai schimbării, aducând în sălile de clasă nu doar teorii, ci și experiențe vii și autentice, formând, astfel, generații de tineri pregătiți să transforme lumea cu încredere și compasiune. Fiecare experiență Erasmus+ este o șansă de a vă transforma viețile și de a crea legături care rezistă timpului și distanței“, a declarat Cristian Tănase, profesor la Liceul Teoretic „Ion Barbu“.
Zilele Erasmus+ au avut loc pentru prima dată în timpul celei de-a 30-a aniversări a programului Erasmus+, în 2017. Seria de evenimente celebrează succesul programului și prezintă beneficiile experiențelor de învățare care schimbă viața pe care le oferă. Anul acesta sunt organizate 9.449 de evenimente de celebrare a programului Erasmus+, în întreaga lume.
V.I.