Eugen Bola și Marian Becheanu au dat în judecată ITM-ul și Ministerul Muncii, pentru recuperarea unor diferențe salariale

0
528

Conducerea ITM Constanța, reprezentată de către inspector-șef Eugen Bola, împreună cu cei doi adjuncți, Marian Becheanu și Gabriel Ioniță, a câștigat procesul intentat Ministerului Muncii și Protecției Sociale, dar și instituției, cu privire la grila de salarizare.

În luna mai a acestui an, cei trei funcționari publici cu funcții de conducere în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța au formulat o acțiune în instanță, pe contencios administrativ, pentru alinierea salariilor la același nivel cu cel al colegilor lor din celelalte județe.

„Noi suntem ultimii care am rămas în urmă cu salariile, toți ceilalți colegi de prin țară au dat de mult ministerul în judecată și au câștigat. Inițial, am zis să nu ne agităm, dar când am văzut că toți ceilalți au acționat, am făcut și noi același lucru“, ne-a declarat Eugen Bola, directorul ITM Constanța.

Astfel, în urma analizării solicitărilor, instanța de fond – Tribunalul Constanța – a admis acțiunea, miercuri, 20 octombrie a.c.

Obligă pârâtul, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, să emită pentru reclamanţi ordine de salarizare, în vederea recalculării salariului la nivelul maxim corespunzător celui pentru funcţii similare din cadrul aceleiaşi familii ocupaţionale şi categorii profesionale stabilit în cadrul instituţiei pentru aceeaşi funcţie/grad/treaptă şi gradaţie, dacă activitatea se desfăşoară în aceleaşi condiţii, conform prevederilor art. 1 alin. 51 din OUG nr. 83/2014, începând cu data de 01.05.2018, cu includerea în indemnizaţia brută de încadrare, de la data de 01.05.2018, a sporului de confidenţialitate de 15% şi a sporului de mobilitate de 15%.

Obligă pârâta, Inspecţia Muncii, la plata, începând cu data de 01.05.2018, a drepturilor salariale ce rezultă ca diferenţă dintre veniturile determinate conform celor stabilite în paragraful anterior şi veniturile efectiv încasate de reclamanţi, drepturi ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective, precum şi la plata, începând cu data de 01.05.2018, a diferenţelor salariale rezultate din acordarea sporului de confidenţialitate şi a sporului de mobilitate, actualizate cu rata inflaţiei, defalcate pe fiecare lună, de la data scadenţei fiecăreia şi până la plata efectivă a sumelor datorate şi cu dobânda legală penalizatoare aferentă, începând cu data naşterii dreptului la acţiune şi până la data plăţii efective“, potrivit încheierii de ședință.

Așa cum se poate observa, cei trei reclamanți au de primit, defalcate, diferențe salariale din 2018 până în prezent.

Hotărârea instanței de fond nu este definitivă și urmează a fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.