Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat că va depune o informare adresată vicepreședintei Comisiei Europene, Věra Jourová, comisara pentru valori și transparență, cu privire la felul în carea coaliția de guvernare a României pune pumnul în gura avertizorilor de integritate.
Gheorghe susține că Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Parlamentul României, a avut grijă să transforme legea în așa fel încât avertizorii de integritate, și așa puțini, să nu mai aibă niciun pic de protecție.
După cum știm, avertizorii de integritate sunt persoane din instituțiile publice, și nu numai, care atrag atenția asupra lucrurilor necurate care se întâmplă în mediul lor de activitate. Ei sunt, în realitate, cel mai mare pericol pentru corupții din România. „Tocmai de aceea, s-au făcut eforturi uriașe de către parlamentarii din coaliția PSD-PNL-UDMR să ridice orice formă de protecție pentru acești oameni, care scot la lumină lucrurile ilegale sau necurate care se petrec în instituțiile publice“, a precizat Vlad Gheorghe.
Europarlamentarul Vlad Gheorghe din partea grupului Renew Europe a anunțat că va depune o informare pe această temă la Comisia Europeană și că situația din România va fi cunoscută și de vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová: „Așa cum am mai făcut-o și în trecut, pentru că autoritățile trebuie să respecte angajamentele luate, iar dacă nu o fac, trebuie să luăm măsuri să-i forțăm să o facă. PSD, PNL și UDMR vor să-i vadă dispăruți pe-acești avertizori de integritate și e simplu să înțelegem de ce. Vor să le închidă gura avertizorilor, să le facă imposibile denunțurile, să îi expună, să-i lipsească de orice protecție. România era obligată să dea legea care să protejeze avertizorii de integritate încă din toamna lui 2021. Guvernele lui Iohannis nu doar c-au depășit termenul, dar au și ciuntit legea. Iar madam Vicol, șefa pusă de PSD la Comisia Juridică, apărătoarea interlopilor și urmașa lui Nicolicea, s-a ocupat să o termine de tot înainte s-o trimită la vot în plen“, a scris Vlad Gheorghe pe pagina sa oficială.
Suspiciunea rezonabilă a europarlamentarului este aceea că legea, în forma ei de acum, a fost determinată de dorința corupților din politică de a se proteja, chiar dacă asta poate atrage chiar și sancțiuni financiare pentru țara noastră. „Lor nu le pasă ce riscă România, ei vor să se pună pe ei la adăpost să poată fura liniștiți“, spune Gheorghe.
Legea nu ar mai fi bună în această formă asta deoarece a fost eliminată prezumția bunei credințe a avertizorului; raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile; avertizorii au dreptul de a divulga public informațiile privind încălcarea legii doar după trei luni și doar dacă au raportat intern în prealabil, mecanismul de raportare intern a devenit inaplicabil la nivelul localităților mici; a fost eliminată raportarea anonimă și au fost reduse mult amenzile pentru cei care persecută avertizorii.
„Ce înseamnă asta pentru români? Jaloane încălcate din PNRR: în cel mai bun caz nu mai primim niște miliarde de euro din tranșa asta, în cel mai rău caz pățim ca Polonia sau Ungaria unde, din cauza încălcării statului de drept, s-a blocat cu totul. Amenzi pentru infringement: pe care tot noi le plătim, câteva mii de euro pe zi sau 100.000 de lei/zi, banii românilor munciți, din taxe și impozite. Continuă MCV-ul nu doar pentru Secția Specială nedesființată și legile justiției nemodificate, ci și pentru aceasta directivă neaplicată și efectele ei“, a mai punctat europarlamentarul român.
V.I.