Un controversat afacerist din partea de nord-vest a țării se judecă cu Ministerul Mediului și cu ANAF București, la Constanța, într-un dosar penal de evaziune fiscală cu deșeuri periculoase, pe care le avea depozitate pe raza Portului Constanța.
Este vorba despre Daniel Cristian Boldor, un afacerist cunoscut pentru diverse infracțiuni de ordin economic comise de-a lungul anilor, care a fost subiectul mai multor anchete penale și chiar a fost săltat de mascați din fața unei unități bancare.
Împotriva lui Boldor a început urmărirea penală în 2017 pentru săvârşirea infracţiunilor de export de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, evaziune fiscală și alte infracțiuni.
Anchetatorii au stabilit că, în intervalul 2015-2016, firma lui Daniel Boldor, SC EXITECO SRL a efectuat exporturi ilegale de deşeuri în China şi Coreea, în condiţiile în care, în realitate, pentru crearea unei aparenṭe de legalitate, cu ocazia efectuării operaṭiunilor inerente, la autorităţile vamale române au fost prezentate documente potrivit cărora mărfurile exportate ar fi fost din categoria „concentrat cuprifer”, „concentrat de argint” şi „mată cuproasă”.
Anchetatorii au prelevat probe chimice din cantitățile de 404 tone de deșeuri, încărcate în 383 saci de tip big-bags, depozitate în incinta COMVEX SA din Portul Constanţa, respectiv din cantitatea de 462 tone de deșeuri, încărcate în 385 saci de același tip, depozitate pe o suprafaţă de teren situată în proximitatea Porţii nr. 14, adiacent digului de Sud al Portului Constanţa Sud.
În actele contabile ar fi fost înregistrate cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale ori au fost evidenţiate alte operaţiuni fictive, (ambele fiind efectuate cu scopul diminuării pe aceastã cale a bazei impozabile şi sustragerii în aceastã modalitate de la plata către bugetul de stat a unor taxe şi impozite).
Sintetizând actul de sesizare al organelor de control fiscal din cadrul D.G.R.F.P. Bucureşti, s-a reclamat faptul că aferent exporturilor descrise, prin neînregistrarea integrală a veniturilor obţinute de societatea controlată de Daniel Cristian Boldor, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 1.742.514,09 lei, reprezenând impozit pe profit, neachitat.
Afaceristul a fost trimis în judecată, prin rechizitou, în 2018, iar dosarul său se află încă pe rolul instanței de fond, la Tribunalul Constanța.
De menționat că de la începutul anului 2020 și până în prezent s-au făcut expertize dar s-au acordat și termene peste termene. Ultimul termen de judecată, pe fondul cauzei, a avut loc miercuri, 13 octombrie, când, așa cum era de așteptat, a fost acordat un nou termen de judecată.
S-ar părea că cercetarea judecătorească va mai dura ceva timp, până la o primă sentință, în timp ce afaceristul Boldor își vede liniștit de alte ”tranzacții”.
Daniel ALBU