Consiliul Județean Constanța a transmis, luni, 24 octombrie a.c., un comunicat de presă, prin care transmite lista evenimentelor culturale desfășurate de către instituțiile publice, aflate în subordinea instituției, în această săptămână.
Programul complet:
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța:
La sediul instituției – Expoziția permanentă a muzeului.
➢ Apariții în mass-media.
➢ Implementarea proiectului transfrontalier ARHICUP:https://www.minac.ro/proiecte.html.
Proiect cultural Black Sea programme (Municipalitatea Nessebar, Muzeul de Istorie a Moldovei Chișinău, MINAC) ARHICUP Black Sea Archaeology, History and Culture Portal – până în noiembrie 2022. În perioada 10.10.2022 – 12.10.2022 – Conferința finală a proiectului.
➢ Proiect cultural – LDL Living Dabube Limes – MINAC Partener.
➢ Expoziția arheologică permanentă, Muzeul Carsium –„Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a Chr”.
➢ Expoziție de reproduceri după hărți medievale „Marea Neagră în cartografia europeană”, în județ la cetățile: Adamclisi, Histria și Capidava.
➢ Expoziție permanentă „COMUNISMUL ÎN DOBROGEA– eveniment organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța.
Expoziția, structurată pe trei secțiuni: Aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei (1945-1989); Gulagul comunist în Dobrogea și Viață cotidiană, reliefează în documente, fotografii și mărturii de epocă diferite momente din istoria regiunii, în mod deosebit a Constanței, într-o perioadă de timp foarte apropiată nouă, cu profunde implicații și în prezent.
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu următoarele instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Penitenciarul București Jilava, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea (ICEM), Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, „Biblioteca Județeană ” I.N.Roman„ Constanța.
Realizarea expoziției a fost susținută financiar de Grupul de firme CELCO S.A. – SOCEP S.A.
➢ Joi 27 octombrie 2022, orele 17:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României din București, Calea Victoriei nr.12, vernisajul expoziției „Dacia – ultima frontieră a romanității”. Expoziția este organizată de către Ministerul Culturii prin Muzeul Național a României, la care Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța este colaborator.
➢ 3 și 4 noiembrie 2022, work shop ateliere de bandă desenată.
Evenimentele organizate în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.minac.ro, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia www.facebook.com/minaconstanta/
Muzeul de Artă Constanța:
- evenimente –
➢ La sediul instituției din Constanța și la sediul Secției „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu – Expoziția permanentă a muzeului.
➢ EXPOZIȚIA DE PICTURĂ ȘI CERAMICĂ „EPANORTHOSIS” a artiștilor Marius Barb Barbone și Ovidiu Ionescu.
În perioada 5-30 octombrie 2022, are loc la Muzeul de Artă Constanța expoziția de pictură și ceramică „EPANORTHOSIS”.
➢ EXPOZIȚIA DE PICTURĂ, GRAFICĂ ȘI SCULPTURĂ „HANS MATTIS-TEUTSCH. SUB SEMNUL AVANGARDEI”
În perioada 5-30 octombrie 2022, are loc la Muzeul de Artă Constanța expoziția de pictură, grafică și sculptură „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”.
➢ REDESCOPERIREA MUZEULUI ION JALEA
Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă Constanța, vă invită să descoperiți lucrările de sculptură aflate în una dintre puținele edificii culturale din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii.
➢ REDESCOPERIREA PATRIMONIULUI ARTISTIC LOCAL:MUZEUL DINU ȘI SEVASTA VINTILĂ TOPALU
Începând cu luna august 2022, Muzeul de Artă Constanța vă propune un pelerinaj artistic pentru a descoperi tainele Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a muzeului de artă constănțean. Acțiunea face parte din proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, al cărui scop îl reprezintă redescoperirea patrimoniului artistic dobrogean și va consta în aducerea minunatei colecții de la Topalu mai aproape de publicul iubitor de artă. În acest sens, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Constanța, va fi prezentată o lucrare din muzeu.
➢ 28 octombrie 2022, ora 18:00, lansare revista Tomis – Fundația Pontica.
Evenimentele organizate în cadrul Muzeului de Artă Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.muzeuldeartaconstanta.ro, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia www.facebook.com
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța
- evenimente –
ACVARIU
➢ Program de vizitare Acvariu: de Luni până Duminică – orele : 08:30 – 16:00 – sesiune de hrănire a speciilor de pești din patrimoniul secției Acvariu, în zilele de luni, miercuri și vineri ora 14:00 ghidaje în prezența vizitatorilor.
DELFINARIU ȘI MINERALOGIE
➢ În intervalul orar 10:45-11:00 și 14:45 -15:00 pentru publicul prezent la demonstrațiile delfinilor, se desfășoară prezentarea mamiferelor marine (cu accent pe Odontocete), biologia, fiziologia, ecologia și etologia celor trei specii de delfini din Marea Neagră, precum și amenințările actuale (poluarea mediului acvatic cu plastic, plase pescărești).
➢ Antrenamente cu delfini în prezența publicului vizitator – durată 20-25 minute: Luni – Vineri orele: 11:00 și 15:00.
➢ Demonstrații cu delfini în prezența publicului vizitator – durată 20-25 minute:Sâmbătă – Duminică orele: 11:00 și 15:00.
➢ Antrenamente cu lei de mare în prezența publicului vizitator – durată 15-20 minute: Luni – Vineri orele: 12:00 și 14:00.
➢ Demonstrații cu lei de mare în prezența publicului vizitator – durată 15-20 minute: Sâmbătă – Duminică orele: 12:00 și 14:00.
MICROREZERVAȚIE ȘI PĂSĂRI EXOTICE
➢ Program de vizitare Microrezervație și Păsări Exotice de luni până duminică – orele: 09:30 – 16:00.
➢ Echitație – plimbări / manej cu caii de miercuri până duminică orele: 11:00 – 13:00. - PLANETARIU
- ➢ Demonstrațiile în Planetariu pentru publicul vizitator – durată 30 minut: Luni – Duminică orele: 09:45; 11:45; 13:45 și 15:00.
- ➢ Marți 25 octombrie 2022, interval orar 12:30-15:00 -Eclipsă parțială de Soare – observații astronomice solare; acestea se vor realiza cu cele două lunete, una solară tip CORONADO (prevăzută cu filtre solare) și o lunetă prevazută cu ecran de proiecție.
Teatrul de Stat Constanța
- evenimente –
Program spectacole – Sala Studio, Str.Ion Lahovari nr.2A
➢ PREMIERĂ 26 și 27 octombrie de la ora 19:00 –„SEASIDE STORIES” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija
Regia, scenariul, universul sonor: Radu Afrim
Scenografia: Theodor Cristian Niculae
Asistent regie: Mara Oprea
Lighting design: Cristian Niculescu
Video: Andrei Dermengiu, Marian Adochiţei, Radu Afrim
Montaj: Andrei Dermengiu
➢ duminică, 30 octombrie ora 19:00 –„Maria Tănase. O poveste”
Scenariul și regia: Carmen Lidia Vidu
Multimedia: Cristina Baciu
Scenografie: Lăcrămioara Dumitraşcu
Distribuția: Mirela Pană, Elena Gatcin
Evenimentele organizate în cadrul Teatrului de Stat Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: http://www.teatruldestatconstanta.ro/, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia www.facebook.com/teatrudestatconstanta/
Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța
- evenimente –
➢ duminică, 30 octombrie 2022, ora 10:30 „RĂȚUȘCA CEA URÂTĂ”, după H.Ch. Andersen
Regia și scenariul: Valentin Dobrescu
Scenografia: Valentin Dobrescu
Muzica: Radu Alin Macovei Moraru
Vârstă: 3-10 ani
În distribuție: Rovena Paraschivoi, Andrei Stroescu, Claudia Brădescu, Arina Cojocaru, Ion Ciolan.
Evenimentele organizate în cadrul Teatrului pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.teatruldelamare.ro/, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia www.facebook.com/calutuldemare2003.
Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” Constanța
- evenimente –
Proiecții de film și evenimente prezentate prin Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”:
Filme:
sâmbătă 29 octombrie
➢ 11:00 2D Captain Sabertooth and the Magic Diamond, animație, AG;
➢ 13:00 2D Black Adam, acțiune, film fantastic, AP-12;
➢ 15:30 2D Mirciulică, comedie, N-15;
➢ 17:30 2D Capra cu trei iezi, thriller, N-15;
➢ 19:30 2D The Woman King, acţiune, dramă, istoric N-15.
duminică 30 octombrie
➢ 11:00 2D Captain Sabertooth and the Magic Diamond, animație, AG;
➢ 13:00 2D Capra cu trei iezi, thriller, N-15;
➢ 15:00 2D The Woman King, acţiune, dramă, istoric N-15;
➢ 17:30 2D Mirciulică, comedie, N-15;
➢ 19:30 2D Black Adam, acțiune, film fantastic, AP-12.
Evenimente:
➢ 24-30 octombrie – Expoziție „Spațiul dobrogean”, artist Aneta Fătu, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța 1, program de vizitare luni-vineri 10.00-17.00, sâmbătă-duminică 12.00-20.00 – spațiul expozițional;
➢ 25 octombrie – atelier de șah, Asociația Club Sportiv Fianchetto interval orar 17.00-19.00, spațiul expozițional;
➢ 26 octombrieRetrocinema, Casablanca -1942, dramă/romantic, proiect cinematografic, parte a activității curente din cadrul Serviciului Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, acces gratuit, ora 18.30;
➢ 28 octombrie – atelier de șah, Asociația Club Sportiv Fianchetto interval orar 17.00-19.00, spațiul expozițional;
➢ 28 octombrie Baricada Folk – spectacol de cântec și poezie cu Mircea Baniciu, Adrian Bezna, Cătălin Stepa, Nicolae Zotta, OCRU (Adrian Mărgineanu și Dorin Pitariu) și Ovidiu Mihăilescu, sala Jean Constantin, ora 19.00;
➢ 28 octombrie – Charlie and the Chocolate Factory, film în cadrul proiectului „Vizionez – Dezbat – Implementez”, sala Jean Constantin, ora 10.00;
➢ 30 octombrie ședință Asociația Filateliștilor Tomis, interval orar 10:00-12:00,spațiul expozițional.
Coordonator: Daniel Cristian Oproiu, Șef Serviciu
Secția Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”- Promovare Cultură Tradițională
➢ 24 – 28 octombrie – Repetiții ale Ansamblului pentru cea de-a 48 a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, organizată de Teatrul de Operă și Balet în perioada 4 noiembrie- 11 decembrie;
Coordonator: Șerban Cezar Gheorghiu – șef secție
➢ 24 – 30 octombrie – „Book Impact – cartea dobrogeană” – expoziţie itinerantă de carte dobrogeană – Biblioteca Naţională a României;
Coordonator: Șerban Cezar Gheorghiu – șef secție
➢ 26 octombrie – „Sărbători ale lunii octombrie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”- datini şi tradiţii legate de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, postare pe pagina de socializare facebook a instituției.
Coordonator: Ana-Laura Parfinov referent de specialitate
https://www.facebook.com/CentrulCulturalJudeteanConstantaTeodorTBurada
Menționăm că programul poate suporta modificări și/ sau actualizări, acestea urmând să vă fie înaintate în timp util.
Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța
- evenimente –
➢ 05 octombrie 2022, orele 11:00 – 13:00, Amplasare a trei bibliopoint-uri în cadrul proiectului „Raftul Verde”: Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.
➢ 05 octombrie 2022 – Ziua educației – sărbătorită la Secția pentru copii, împreună cu elevii Școlii Ion Jalea din Constanța.
➢ 06 oct. 2022, ora 16:00, Aula Bibliotecii Județene Constanța – „Ziua Națională a Germaniei”, eveniment organizat Forumul Democrat al Germanilor din România – Forumul de Centru Constanța, reprezentat de doamna Annemarie Czernak, președinte.
➢ 07 octombrie- 08 octombrie 2022, Festivalul Național de Poezie „Art.Poetica@Ovidius”.
➢ 07 octombrie, ora 10:30, Conferința cu titlul „Poeții vinului în literatura română”, susținută de conf. dr. Răzvan Boncu, Universitatea din București; Lora 11:00 – 11:30, Recital de poezie în Aula B a Universității „Ovidius” Constanța, Biblioteca Universității (B-dul Mamaia, nr.126)
➢ 08 octombrie – orele 10:00 – 13:00, Recital de poezie în Aula Bibliotecii Județene Constanța.
➢ 12 octombrie 2022, orele 11:00 Amplasarea a altor trei bibliopont-uri în cadrul proiectului „Raftul Verde”. Proiectul are ca principal finanțator Consiliul Județean Constanța în parteneriat cu Grupul Editorial RAO, Librăria „Dorian Gray” și Primăria Municipiului Constanța.
➢ 25 octombrie ora 17:00, în Aula Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța – Lansarea romanului lui Adrian Nicola, cu participarea scriitorilor: Ovidiu Dunăreanu, Diana Dobrița-Bâlea etc.
➢ 25 octombrie 2022, ora 17:00, lansarea cărții „Căzut din rai”, Editura Ex Ponto, a romancierului Costache Constantin.
➢ 27 octombrie, proiecție film, KINO-CARAVANA. Kino-caravana constituie un proiect educațional de analiză a fenomenului totalitar (comunism, fascism/nazism), a tipurilor de cultură și civilizație specifice prin intermediul cinematografiei și în particular a celeilalte dimensiuni a fenomenului totalitar care a marcat istoria Europei în secolul XX, și anume, Holocaustul.
➢ 28 octombrie ora 16:00 Cenaclul literar al Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța – luna octombrie.
EXPOZIȚII
➢ 1 – 31 octombrie 2022 -Expoziția „Cafea și cei cu tradiție: Ustensile învechite de la rude moștenite” va rămâne în vitrinele holului central și pe parcursul lunii octombrie.
➢ 1 – 31 octombrie 2022 – Expoziția „Dincolo de bibliografia școlară”. Autori consacrați ai literaturii române și operele lor mai puțin cunoscute: Mircea Eliade, Liviu Rebreanu și Radu Turdoran.
➢ 1 – 31 octombrie 2022 -Expoziția „Ziua mondială a educației” , moment în care se pune accent pe tot ceea ce ține de educație. Expoziția curpinde cărți din literatura română și universală despre școală, educație și profesori de-a lungul timpului.
➢ 1 – 30 octombrie 2022 – Expoziția de carte „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”, curpinde titluri ce pot fi împrumutate de la Secția pentru copii. Exploatarea spațiului atrage dintotdeauna pe micii cititori.
➢ 1 – 30 octombrie 2022, etaj I, hol – Expoziția „Biblioteca raselor canine” – propune micilor cititori cărți despre rasele de câini, modul de viață și de îngrijire, pe care le pot răsfoi și împrumuta de la Secția pentru copii.
➢ 6 – 20 octombrie 2022 – Expoziție de pictură „Marea noastră” a artistului Karl Robert Perko din Mangalia, expoziție care celebrează totodată și Ziua Germaniei.
POSTĂRI FACEBOOK
➢ 6 octombrie 2022, ora 12:00 – Recomandări de lectură: Noutăți în secțiile de împrumut ale bibliotecii.
➢ 14 octombrie 2022, ora 09:30 – Postare Facebook: Știința povestită. Personalități care au contribuit la popularizarea științei: Stephen Hawking (1942-2018).
➢ ARTime -o serie de prezentări ale capodoperelor picturii românești și universale. Tablourile lunii octombrie: Angelo Bronzino, Lucrezia Panciatichi (1541) și Bartolomeo Panciatichi (1540).
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.
P.I.