Explozia de la Petromidia: a fost schimbată încadrarea juridică a faptei, după decesul celui de-al doilea muncitor

0
4384
Explozie la Petromidia. FOTO C.S.

Ancheta penală în cazul exploziei de la Petromidia continuă cu noi audieri și cu modificări privind încadrarea juridică a faptei, după decesul celui de-al doilea muncitor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța continuă audierea martorilor care pot dat relații despre producerea tragicului incident de la începutul acestei luni, în timp ce, după decesul celui de-al doilea muncitor rănit, procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptei din ucidere din culpă, în forma simplă, în ucidere din culpă-în forma agravantă.

Totodată, în cadrul anchetei, s-a propus efectuarea unei expertize tehnice prin care să se stabilească date referitoare la cauzele producerii exploziei urmată de incendiu, mai ales că, așa cum a declarat directorul general al Rafinăriei Petromidia, Felix Crudu, nu a fost vorba despre o eroare umană, ci despre o problemă tehnică.

Potrivit unor surse judiciare, în urma decesului celui de-al doilea muncitor de la Petromidia (decedat la un spital din Germania – n.r.), încadrarea juridică a faptei a fost schimbată, din ucidere din culpă, prevăzută de Art.192, alin. (1) Cod Penal în ucidere din culpă prevăzută de același articol 192, alin (3). Mai pe românește, fapta a fost încadrată în infracțiunea de ucidere din culpă în formă agravantă, cu mai multe victime, față de cum a fost încadrată inițial, când era o singură victimă.

De precizat că, potrivit textului de lege, uciderea din culpă cu o singură victimă se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar când două sunt mai multe victime, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate.

Reamintim că pe data de 2 iulie a.c., o explozie puternică a avut loc la Rafinăria Petromidia din orașul Năvodari, în urma căreia mai mulți muncitori au fost răniți, iar unul a decedat pe loc. Ulterior, un al doilea muncitor a fost declarat decedat după ce a fost transferat în Germania pentru a fi operat. Procurorii anchetează acest incident nefericit, tras parcă la indigo după cel din august 2016, soldat tot cu doi morți în urma unei explozii. Dosarul penal deschis pentru acel incident nu a fost încă soluționat, fiind încă pe rolul Judecătoriei Constanța, pe fond, iar următorul termen va fi pe data de 2 noiembrie.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.