Exproprieri la Kogălniceanu: se extinde baza militară NATO

0
5
sursa foto: HotNews/ Google Earth

Baza militară americană  din judeţul Constanţa se va extinde, iar pentru acest lucru vor fi expropriate circa 1.400 de terenuri situate pe raza comunelor Mihail Kogălniceanu şi Lumina.

Terenurile care vor fi expropriate sunt, cele mai multe, extravilane, dar şi intravilane – în total, vorbim despre 2.400 de hectare destinate, conform unei decizii aparţinând fostului Guvern Viorica Dăncilă, extinderii bazei de la Mihail Kogălniceanu. Investiţia se va ridica la 12,17 miliarde de lei. Suma imensă reprezintă un proiect uriaş de modernizare a infrastructurii bazei militare NATO.

Proprietarii terenurilor vor fi despăgubiţi, însă alte terenuri din zonă ar urma să îşi piardă din valoare, după cum şi-au exprimat temerea mai mulţi cetăţeni din Kogălniceanu, care au aflat despre proiect. Motivul: terenurile de lângă cele supuse exproprierii nu vor putea fi utilizate la capacitate maximă. Mai exact, pe ele nu va fi permisă construcţia de hoteluri ori alte blocuri de locuinţe. Reprezentanţii Primăriei Mihail Kogălniceanu au confirmat situaţia exproprierilor, însă nu ştiau detaliile exacte referitoare la terenurile vecine celor expropriaţi.

În ceea ce priveşte „norocoşii” care vor primi bani, de menţionat că în hotărârea de guvern de aprobare a declanșării exproprierilor se precizează următoarele: „Sumele individuale estimate de expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național ‘Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu’ sunt în cuantum de 110.019.998,41 lei și sunt alocate de la bugetul de stat”.

Discuţiile privind extinderea bazei au loc de mai mult timp, subiectul redevenind de actualitate în noiembrie 2019, când, aşa cum arăta Ministerul Apărării Naţionale prin intermediul unui comunicat de presă, “specialişti militari români şi americani au discutat despre planurile de extindere ale bazelor aeriene de la Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii, în cadrul unei reuniuni la care au participat oficiali şi experţi din cele două state”.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.