Fără câini pe plajă: amenzile sunt usturătoare! Avocatul Traian Bundă: “Ordonanța nr. 19/2006 prevede interdicția totală și neechivocă a accesului animalelor pe plajă”

4
3361

Unii turiști încă își aduc câinii pe plajă cu toate că acest lucru este interzis de lege și se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei. Plaja sălbatică de la Corbu a fost luată cu asalt de turiști, dar și de câinii periculoși. Un cuplu și-a adus duminică, 26 iulie a.c., doi câini periculoși fără botniță pe plajă, deși în apropierea lor existau copii și riscul producerii unui eveniment nefericit era destul de mare. Cei doi câini erau ținuți lângă un cort, deși accesul patrupedelor pe plajă este interzis prin lege. Nu o spunem noi, ci Zeadin Murat, președintele Asociației Chinologice “Hoby”, dar și avocatul Traian Alexandru Bundă din cadrul Baroului Constanța.

“Nu au voie să intre câinii pe plajă. Este lege. Este interzis câinilor pe plajă indiferent că este vară sau iarnă. Ce să mai discutăm de purtatul botniței, dacă acești câini nu au voie pe plajă? Câinii care se încadrează la Ordonanța nr.  55 trebuie să poarte în mod obligatoriu botniță și lesă. Nu au voie pe domeniul public în mod liber, ci numai în locurile amenajate de către primării în acest sens, în rest, în locurile publice, trebuie să iasă cu lesă și botniță. Dacă se încadrează la grupa I, respectiv Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor nu au voie să treacă prin locuri aglomerate. Dacă este Amstaff și Rottweiller, acești câini au voie să treacă prin locurile publice, cu excepția locurilor unde sunt interdicții. Nu au voie în locurile de joacă ale copiilor, în locurile de odihnă ale vârstnicilor”, a declarat, pentru Focus Press, Zeadin Murat, președintele Asociației Chinologice “Hoby” din Constanța.

Zeadin Murat: Plaja nu este pentru câini, ci pentru  oameni”

Poliția și Jandarmeria au sarcini precise să le interzică accesul pe plajă, mai susține președintele Zeadin Murat. “Nu are importanță că plaja este sau nu amenajată. Nu au voie cu patrupede pe plajă. O fac pe riscul lor. Amenzile sunt usturătoare. Ele ajung la 20.000 de lei. Dacă oamenii nu poartă mască, să se protejeze de COVID, atunci ce să mai vorbim de botniță. Mulți sunt inconștienți. Pe litoralul românesc nu există nicio zonă destinată patrupedelor. Este interzis în totalitate accesul lor pe plajă. Plaja nu este pentru câini, ci pentru  oameni. Pentru a-i descuraja pe oameni sunt amenzi grozav de mari. Câinii de culoare închisă se încing la temperaturi ridicate și pot să aibă comportamente deviante și să sară la oameni din te miri ce. Copiii se joacă pe plajă, unii dintre ei țipă, oamenii aleargă și acești câini au instinct de prădători și ferească Dumnezeu să sară la un copil sau un om”, ne-a explicat Murat. Menționăm că pe litoralul românesc există câteva hoteluri  care permit accesul animalelor, dar cu o serie de  condiții. Ordonanța de Urgență nr. 19/2006 este cea care reglementează accesul și controlul activităților desfășurate pe plajă.

Care sunt categoriile de câini periculoși

Potrivit avocatului Traian Alexandru Bundă din cadrul Baroului Constanța, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează: -categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; -categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso, Mastiff  şi metişii lor. “Art. 7 din Ordonanța 19/2006 interzice în mod categoric, fără să lase loc de interpretare, accesul persoanelor însoțite de animale, cu excepția câinilor din dotarea Ministerului Administrației și Internelor (MAI) și a câinilor utilitari ai persoanelor cu dizabilități. Sunt exceptate doar două categorii de animale: cele din dotarea MAI și câini utilitari. OUG interzice în mod absolut accesul persoanelor pe plajele litoralului Mării Negre însoțite de animale. Nu se spune dacă sunt câini, pisici, rozătoare, reptile sau orice altă categorie de animale pe care oamenii ar putea să le interpreteze ca fiind animale de companie sau animale domestice. Nu se face nici o diferență între ele. Asta înseamnă că nu ai voie cu absolut niciun fel de animal pe plajă. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei și este clar că nu avem voie cu animale pe plajă”, a declarat avocatul Traian Alexandru Bundă.

Amenzile pot fi contestate

Sancțiunea contravențională poate fi contestată în instanță. “Evident că singura sancțiune ce poate fi dată este o amendă. Amenda este singura sancțiune pe care o poate primi o persoană prinsă cu un animal pe plajă. Fiind o Ordonanță de Urgență a Guvernului  creează o situație specială și se completează cu OUG nr. 2/2001 privind regimul juridic al  contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare. Asta înseamnă că oamenii pot să conteste aceste amenzi în termenul legal și pot să plătească tot în termenul legal jumătate din minim având aceleași reguli ca la orice amendă contravențională. Din acest punct de vedere se aseamănă cu orice amendă primită de la Poliția Rutieră. Legea are doar 10 articole. Situația este clară. Foarte important de menționat faptul că toți câinii care fac parte din categoria I nu au voie în spații publice decât pe drumurile publice, dar doar cu botniță, iar categoria II au voie în toate spațiile publice, dar doar cu botniță. Trebuie știut faptul că pe plajele Mării Negre, OUG prevede interdicția totală și neechivocă a accesului animalelor pe plajă”, a declarat avocatul Traian Aexandru Bundă.

Când riști să fii trimis în judecată din cauza animalului de companie

În cazul în care câinele produce o pagubă sau o vătămare corporală, proprietarul patrupedului riscă să fie trimis în judecată. “Discutăm de infracțiune doar dacă animalul respectiv ar ataca sau ar produce o pagubă sau vreo vătămare corporală. Pentru lovire și alte violențe este o pedeapsă, iar pentru vătămare corporală este altă pedeapsă. Dacă patrupedul tău mușcă o persoană poți să fi trimis în judecată pentru loviri sau alte violențe, pentru vătămare corporală sau pentru vătămare corporală din culpa, în funcție de gravitatea mușcăturii. Limitele de pedeapsă sunt destul de variate. Putem pleca de la 3 luni la 2 ani, ajungând la 6 luni-5 ani sau de la 3 la 10 ani. Putem discuta chiar despre o ucidere din culpă, dacă s-ar ajunge în astfel de situații.  Depinde cât de gravă este mușcătura. Dacă ai fost mușcat de picior, rana se vindecă relativ repede, dar dacă îți smulge două degete, atunci discutăm despre o infirmitate permanentă și se încadrează la 2-7 ani sau 3-10 ani. Este o plajă foarte largă de infracțiuni sau pedepse. Poate să fie doar o mușcătură sau poți să rămâi fără un ochi sau îți poate smulge o ureche. Câinele este un animal și poate avea oricând un exces de agresivitate”, a conchis avocatul Traian Alexandru Bundă.

Obligațiile deținătorilor de câini agresivi

Potrivit legiilor aflate în vigoare, proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm; Proprietarii de câini periculoşi sau agresivi au obligaţia să depună la sediul poliţiei (în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele) o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria celor periculoşi sau agresivi, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date: a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip; b) efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; c) efectuarea sterilizării câinilor din categoria I (câinii de luptă şi de atac); d) existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii agresivi. În cazul schimbării adresei imobilului în care este deţinut câinele, proprietarii au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele prevăzute mai sus. Pierderea sau decesul unui câine periculos sau agresiv, precum şi înstrăinarea acestora vor fi declarate în termen de 48 de ore la Poliţie.

Alexandra VASILE

4 COMENTARII

  1. Bate campii si Murat si dl. avocat. Art 7. din odonanta se refera la plajele amenajate in scop turistic. Ori plaja de la Corbu nu are cum sa intre in categoria “scop turistic” intrucat nu dispune de dotarile si amenajarile specificate in aceeasi ordonanta. Legal, strict pe ordonanta in discutie, omul avea voie cu cainii pe plaja la Corbu. Etic, e alta discutie.

  2. Vai mama voastră de bolsevicii ,baaaa luav-ar dracu de nesimtiti in majoritatea țărilor europene sunt primiți câini pe plaja sau au amenajate pentru iubitorii de animale .numa in cotetu Românesc nu ai voie.Rusineeee sa va fie de bulangi

  3. In oricare tara civilizata exista plaja amenajata pentru animalele de companie!!! Atat timp cat nu avem asa ceva, voi merge in continuare cu cainele la mare oriunde am eu chef!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.