Farul Constanța s-a clasat pentru al șaselea an la rând în vârful clasamentului pentru cele mai bune academii de fotbal din România. Federația Română de Fotbal a publicat recent ierarhia academiilor de fotbal din toată țara, pe podium aflându-se Farul Constanța cu un punctaj de 92,53p, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc cu 87,66 puncte și Universitatea Cluj cu 86,48 puncte, urmate apoi de FCSB și Sepsi Sf. Gheorghe.
„Suntem încântați că tradiția s-a respectat și în acest sezon. Este încă o dovadă a faptului că ne dezvoltăm constant la nivel de strategie, filosofie, infrastructură staff sau echipe. Standardele de licențiere și clasificare a academiilor se ridică în fiecare an, iar noi am demonstrat că am menținut ștacheta sus. De asemenea, în fiecare an lansăm jucători importanți în fotbalul românesc de mare performanță și pot anticipa că avem un viitor luminos”, a declarat Pavel Peniu, președinte Academiei Hagi.
Pentru sezonul competițional 2023/2024, procedura privind clasificarea academiilor pentru copii și juniori din România s-a efectuat în mod obligatoriu pentru cluburile din celelalte categorii competiționale care doresc participarea în competițiile de juniori Liga de Tineret / Under 19 și Under 17 organizate de FRF în sezonul 2023/2024. Pentru a avea dreptul de participare în aceste competiții, cluburile trebuie să acumuleze un punctaj de minim 20 de puncte, urmare a procesului de Clasificare a Academiilor.
Această ierarhie introdusă din anul 2019 în fotbalul la nivel de copii și juniori din România de către Federației Române de Fotbal se bazează pe câteva criterii clare. Procedura de evaluare acoperă 7 domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii. Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală.
Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total. Cele 7 domenii fundamentale sunt: strategie și filozofie, echipe și jucători, staff tehnic, antrenamente și meciuri, infrastructură și facilități, rezultate.
Obiectivele proiectului, conform Federației Române de Fotbal, sunt următoarele: creșterea permanentă a nivelului fotbalistic din România prin dezvoltarea asistenței în formare și competiție pentru cei mai tineri jucători, asigurarea standardelor de calitate la nivel de management și sportiv pentru cluburi astfel încât părinții să poată opta pentru cel mai bun cadru adaptat talentului copiilor, îmbunătățirea continuă a infrastructurii fotbalistice la nivelul cluburilor pentru a furniza jucătorilor și spectatorilor facilități de nivel înalt, consolidarea integrității și creșterea nivelului calitativ al competițiilor de copii și juniori organizate de FRF și fixarea unui reper la nivel de personal tehnic și administrativ, infrastructură, facilități sportive, rezultate și educație pentru academiile din România.
Oana CHIRANA