Federaţia Română de Rugby, propunere bombă: dorește comasarea primelor două eşaloane într-o SuperLigă

0
35

Rugby-ul are o lungă tradiție în România. Primul meci internațional datează din 1919 și a fost jucat împotriva Statelor Unite (care pe atunci aveau o echipă mult mai puternică decît astăzi), iar România are chiar și o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924 (pe când rugby-ul era sport olimpic).

După 1990 sportul cu balonul oval a decăzut. În 2021 în România mai există doar 15 echipe de seniori, 6 în primul eșalon și 9 în al doilea eșalon.

Acum Federația Română de Rugby vine cu o propunere bombă: dorește comasarea primelor două eșaloane într-o SuperLigă.

FRR anunță pe site-ul oficial că SuperLiga ar avea 16 echipe (???), doar că în acest moment în țară sunt doar 15: CSA Steaua Bucureşti, CS Dinamo Bucureşti, CS SCM Timişoara, CSM Ştiinţa Baia Mare, CS U Cluj, ACS Tomitanii Constanţa, CS Năvodari, CS Ştiinţa Petroşani, CSU Alba Iulia, CSUAV Arad, CSM Bucovina Suceava, RC Bârlad, RC Gura Humorului, CSM Galaţi şi RC Griviţa Bucureşti.

Rugby-ul constănțean nu prea aderă la ideile FRR.

“În 2016 sau 2017 Divizia A (n.r. eșalonul 3) s-a comasat cu DNS (n.r. eșalonul 2) lucru ce a dus la desființarea multor echipe de tradiție (n.r. în perioada respectivă au dispărut printre altele: Metrorex București, Sportul Studențesc, RC Brașov sau CSM Sibiu)”, a declarat Cristian Cojocaru, președintele ACS Tomitanii Constanța.

“Vor dispărea multe echipe din DSN. Chiar dacă sezonul regulat va fi împărțit în două grupe, acestea vor fi extrem de dezechilibrate. Sistem gândit de FRR ar fi oportun doar în cazul limitării numărului de jucători străini într-o echipă la maxim 3”, a completat și Cristian Husea, antrenorul celor de la CS Năvodari.

Departamentul de Competiții al Federației Române de Rugby a făcut precizări și în legătură cu modul în care noua SuperLigă ar urma să se desfășoare.

În sezonul regulat, cele 16 formații vor fi împărțite în două grupe, pe criterii regionale. Se vor disputa 7 etape, fiecare formație urmând să joace câte un meci împotriva celorlalte, fără retur. 

Primele 3 clasate din fiecare grupă se vor califica în play-off. Acolo se va juca un campionat complet, tur-retur, urmat de semifinale și finale. 

În play-out lucrurile sunt mai simple. Vor exista 9 etape, fără retur, în urma cărora va fi stabilit un clasament final. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.